Limak Çimento Grubu, Ergani Çimento Fabrikası’na 10 milyon dolarlık yatırım yaptı. Holding, çimentoda 2012 sonuna kadar 100 milyon dolarlık daha yatırım yapmayı planlıyor. Nihat Özdemir, satış sürecinde olan Afyon Çimento’yu takibe aldıklarını söyledi
İnşaat, turizm, enerji, çimento, gıda ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren Limak Holding, Türkiye’nin üçüncü büyük üreticisi konumunda olduğu çimento grubundaki yatırımlarına hız verdi. 2006’da TMSF’den satın aldığı Ergani Çimento’ya yatırım yaparak kapasite artırımına giden grup, 12 olan üretim merkezi sayısını 2012 sonuna kadar 18’e çıkarmayı hedefliyor. Limak Çimento Grubu’nun 2011 cirosunun 770-800 milyon dolar olacağını tahmin ettiğini söyleyen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Bu da bizi İSO 500’de ilk 100 şirket arasına sokacaktır" dedi. İki üç aya kadar satışı tamamlanacak olan Afyon Çimento ile de ilgilendiklerini söyleyen Özdemir, "Kötü bir fabrika ama pazarı iyi. Burayı almak istiyoruz" dedi. Yıllık 640 bin ton klinker üretimine sahip olan Ergani Çimento’ya 2006’dan beri yapılan 50 milyon dolarlık yatırımla kapasitesi 860 bin tona çıkarıldı. Tesisin 2006 yılında 500 bin ton çimento satışı, 2010 sonunda 1 milyon tona ulaştı. Özdemir, Ergani’deki yatırımlar sonucunda, klinker üretim kapasitesini yüzde 35, çimento satışını ise yüzde 100 artırdıklarını belirtti. Özdemir ayrıca 2010 yılında, Kuzey Irak’a 310 bin ton çimento ihracatı gerçekleştirdiklerini böylece Türkiye ihracatına 25 milyon dolar katkıda bulunduklarını söyledi.
SATIŞ YÜZDE 100 ARTTI
Ergani’nin, Diyarbakır ve Elazığ’ın ortasında yer alması nedeniyle hem Güneydoğu hem de Doğu Anadolu’ya hitap ettiğine dikkat çeken Nihat Özdemir, "Bingöl, Tunceli ve Elazığ’a satış yapılıyor. Bölgede en çok önem verdiğimiz konuların başında istihdam ve çevre geliyor. Biz almadan önce fabrika çevreye çok büyük zarar veriliyordu. Ergani halkı bu fabrikadan çok çekmiş. Biz satın aldıktan sonra hem kapasiteyi artırdık hem de yeni baca sistemiyle çevreye zararı en aza indirmek için yatırımlar yaptık. Ayrıca 12 bin ağaç diktik" dedi. Geçen yıl torbalı filtre yatırıma başladıklarını, böylece artık çevreye giden atık madde miktarının 1 metreküpte 10 mg’ın altına düştüğü bilgisini veren Özdemir, yaptıkları 10 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesini yüzde 30, satışlarını da yüzde 100 artırdıklarını söyledi.
ARAP BAHARI ETKİLEMEDİ
Ergani’deki çimento fabrikasında şu an 250 kişi çalışıyor. "Nüfus fazla olduğu için buradan dolaylı olarak ekmek yiyen sayısı hayli yüksek. Bu fabrikayla Ergani büyük bir ilçe oldu, ekonomik olarak büyüdü. Daha da büyüterek kapasiteyi yüzde 100 artırmak istiyoruz" diyen Nihat Özdemir, iki yıl içinde 100 milyon dolarlık daha yatırım yapacaklarını söyledi. Stoksuz çalıştıklarını söyleyen Özdemir, sektörünün önümüzdeki dönemde de daha da büyüyeceğini tahmin ediyor. Bölgenin kriz döneminde bile kriz yaşamadığını, 2008’de 880 bin, 2009’da bir milyon ton satış gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Devlet bölgeye ciddi yatırımlar yaptı. Nüfusun yoğunluğu nedeniyle konut ihtiyacı çok fazla. Ayrıca özel sektörün bölgedeki HES yatırımları var. Irak’tan taleplerin sürekli artması da nedenler arasında. Bu nedenle kapasite artırımına gittik" dedi.
Özdemir: Bölge insanıyla büyüyeceğiz
Diyarbakır’da doğup büyüyen Nihat Özdemir, bölgedeki sosyal sorumluluk projelerine de destek veriyor. Ergani ve Kurtalan’da ev kadınlarının iş sahibi olmasına yönelik yürütülen mikrokredi projesinde sponsor olduklarını söyleyen Özdemir, "Amacımız ticaret yapan, para kazananlara rakip olmak değil. Buradaki işadamı sayısını artırmak ve kalıcı olmalarını istiyoruz. Onlara destek oluyoruz. Bölge insanıyla büyümek istiyoruz" diye konuştu. Bu yatırımı yaparken çeyşitli riskler olduğu halde bunu hiç düşünmediğini vurgulayan Özdemir, yöre insanını yakından tanıdığı için hiç sorun yaşamadığını söyledi. Özdemir, bölgeye yatırımların artması için devletin burada yatırımcı ve tüketici kredisini ayrı tutması gerektiğine dikkat çekti.