GEDA tarafından organize edilen Anneler Günü etkinliğinde, son dönemin popüler televizyon dizisi İstanbullu Gelin’in yazarı ve Madalyon Psikiyatri Merkezi Başkanı Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun “Kader Motifi” başlıklı söyleşisi gerçekleştirildi.
Aslı Özdemir’in kurucusu olduğu Geleceğe Dokunan Anneler (GEDA) proje ekibi, ülkemizde 4,4 Milyon çocuğun etkilendiği “erken çocukluk döneminde duygusal ihmal” konusuna dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve çözüm üretmek için çalışmalarına devam ediyor.
Anneler gününe özel gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Aslı Özdemir, projenin önemi ve misyonundan bahsederek, “Proje kapsamında farklı şehirlerde anneler ile biraraya gelerek “duygusal ihmal” konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan seminerler veriyoruz. Seminerlerimizi proje ortağımız Hacettepe Üniversitesi akademiyenleri ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan GEDA ekibi gerçekleştiriyoruz. Seminerlerin yanısıra farklı yaş, eğitim, hayat tarzı ve ekonomik durumdaki anneler ile odak grubu çalışmaları gerçekleştirerek, bu konuda yapılacak akademik çalışmalara fayda sağlamayı amaçlıyoruz. İlerleyen dönemlerde altyapı çalışmalarına başladığımız online destek sistemleri ile tüm annelere ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.
GEDA ekibinin çalışmaları ile, ülkemizde “duygusal ihmal” ile ilgili olarak akademik çalışmaların yaygınlaşmasına öncü olmayı ve kamuoyunda bu konu ile ilgili farkındalık yaratarak, toplum ruh sağlığının desteklenmesi ve sağlıklı toplum gelişimi konusunda fayda sağlamayı hedeflediklerini belirten Özdemir, sözü Dr. Gülseren Budayıcıoğluna bıraktı.
Konuşmasına kaderimizin doğduğumuz evlerde yazıldığını söyleyerek başlayan Gülseren Budayıcıoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Kadın, sadece dünyaya bir çocuk getirmiyor, aynı zamanda bu çocuğun duygusal gelişimini şekillendirerek topluma yeni bir birey kazandırıyor. Dünyaya gelen her çocuk temiz bir sayfa ile hayata başlar ve o sayfa yavaş yavaş bizler tarafından dolduruluyor. Bir çocuk hayatının ilk 7 yılında ne kadar sevgi görüyorsa, o çocuk daha sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçiriyor.”
Konuşmasının devamında kendi çocukluk dönemi ve aile ilişkilerinden bahseden Budayıcıoğlu “Çocuk yetiştirmenin ideal bir yolu yok. Kendiniz ve ailenizi hiçbir zaman suçlamayın. Her anne en doğru bildiği şekilde çocuğunu yetiştirir. Tek yapmanız gereken bu süreç içerisinde durup kendinizi gözlemlemek ve duygusal ihmal dediğimiz konunun sizin üzerinizdeki etkisini kontrol edip, en doğru şekilde yönlendirmeye çalışmanız” dedi.
“Geleceğe Dokunan Anneler” projesinin misyonunun çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, sıklıkla dile getirdiği duygusal ihmal konusunun kitaplarında yer almaya devam edeceğini belirtti.
Söyleşi sonrasında gerçekleştiren imza etkinliğinde, kendisini bekleyen okurları ile biraraya geldi.
Geleceğe Dokunan Anneler Hakkında:
Aslı Özdemir tarafından 2017 yılında hayata geçirilen “Geleceğe Dokunan Anneler”, "anne eliyle" geleceğe dokunmak ve bu doğrultuda, duygusal ihmalin gelecekte yol açabileceği olumsuz davranış kalıplarını engellemek amacı ile oluşturulmuştur. “Kadın doğulmaz, kadın olunur” sözü kadar “kadın çocuk doğurmaz, toplumu doğurur” sözü ile çalışmalarına başlayan proje ekibi, öncelikli olarak 0-6 yaş grubu çocuğa sahip annelerde duygusal ihmal konusunda farkındalık geliştirmek ve davranış değişikliği sağlayacak çalışmalar ile güçlü ve pozitif bir toplum yaratmayı amaçlıyor. Projemiz Hayat’ın ilk çalışması olan Geleceğe Dokunan Anneler’in proje kaynağı ise sosyal girişim markası “Phoca” tarafından sağlanıyor. Tasarımdan üretime etik kurallar çerçevesinde hareket eden, %100 doğal malzemeler kullanan, organik çocuk giyimine yönelik sosyal girişim markası Phoca, satışından elde ettiği tüm karı Geleceğe Dokunan Anneler’in projesine aktarıyor.