Türkiye ve yakın çevresi 32 yılda, 239 bin 902 depremle sallandı. Erzincan’da 27 Aralık 1939’da yaşanan 7,9 büyüklüğündeki deprem 117 yıldaki en şiddetli sarsıntı olurken bunu; 7,8 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi izledi. Bu nedenle konut satın alırken “kaliteli beton” kullanılan yapıları tercih etmek en öncelikli nitelik olmalıdır. Türkiye genelinde 2017 yılında 1.409.314 konut satış sonucu el değiştirdi
TUİK verilerine göre, 2017 yılında konut satışları, bir önceki yıla göre %5,1 artış gösterdi. Konut satışlarında 2017 yılında, İstanbul 238.383 konut satışı ve %16,9 pay ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 150.561 konut satışı ve %10,7 pay ile Ankara, 84.184 konut satışı ve %6 pay ile İzmir izledi. En az satış ise 124 konut ile Hakkari’de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 473 099 tanesi ipotekli, 936 215 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti.
Konut satış istatistiklerine istinaden açıklama yapan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir; “Türkiye, deprem bölgesidir. Bu nedenle yaşanan depremlerden en çok etkilenen ülkeler arasında yer almaktadır. Depremin yıkıcı etkilerinin acısını zamanında en derinden yaşadık. Bu yüzden konut satın alırken “kaliteli beton” kullanılan yapıları tercih etmek en öncelikli nitelik olmalıdır” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
Konut Alırken Deprem Gerçeğini Unutmamak Gerekiyor
Konut satışlarında artan rakamlar doğrultusunda konut almak isteyenler için açıklamalarda bulunan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir,konut alımlarında semt, ulaşım gibi özelliklerden daha önce depreme dayanaklı binalara önem verilmesinin altını çizdi. Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını belirten Özdemir, yapılan araştırmalara göre konut satın alan müşterilerin, inşatta kullanılan beton konusunda bilinçli olmadığını belirterek: “Yapının temeli, tasarımı ve kullanılan malzemelerin sağlamlığı gibi etkenlerin de depremin gücüne karşı dayanıklılık açısından önem taşıdığını unutmamak gerekir. İnşaatlarda beton kalitesine çok önem gösterilmelidir. Yapı denetim yasasında belirtilen gerekliliklere firmalar uymak zorundadır. Ayrıca konut firmaları güçlü mühendislik hizmetine sahip, kalite kontrol birimi en iyi şekilde yapılandırılmış, projeleri tercih etmeliler” dedi.
TÇMB Hakkında:
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB),1957 yılında Dernek statüsünde kurulmuş sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’deki 51’i entegre, 15’i öğütme tesisi olmak üzere, toplam 66 kuruluşu temsil etmektedir.
TÇMB, ülkenin kalkınma ve yapılandırılmasında en önemli malzemeyi üreten çimento sektörünün Sivil Toplum Kuruluşu biçiminde örgütlenmiş tek temsilcisidir.
Türk çimento sektörünün uluslararası temsilcisi olarak Avrupa Çimento Birliği’ne 1972 yılından beri üye olan TÇMB aynı zamanda araştırma geliştirme hizmetlerinden başlayarak, eğitim, uluslararası işbirliği, sertifikasyon, sektörel veri derleme, üniversite, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kuruluşlarla işbirliği gibi birçok sorumluluğu da başarıyla üstlenmiştir.
Avrupa Çimento Birliği’nin (CEMBUREAU) üyesi olan TÇMB, Türk çimento sektörünün uluslararası ilişkilerini de yürütmektedir.