Dünyanın dört bir yanındaki genç kızlara STEM alanında kariyer yapmaları için ilham veriyoruz
Limak Vakfı; T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı proje ortaklığında, kadınların mühendislik alanında daha fazla sayıda ve eşit koşullarda yer almalarını sağlayarak, ülkemizin ekonomik ve sosyal güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla 2015 yılından bu yana Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesini yürütüyor.
Bütüncül bir yaklaşımla tasarlanan proje kapsamında lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yürütülen programların yanı sıra 3. grup faaliyet alanı olarak kurumsal hayatta kapsayıcı bir model ortaya koymanın hedeflendiği Eşitlik Mührü Programı uygulaması da Türkiye’de ilk kez Limak Yatırım’da başlatıldı.
Bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımla tasarlanan projeyle lise ve üniversite öğrencilerine yönelik programların yanı sıra kurumsal hayatta kapsayıcı bir model ortaya koymanın hedeflendiği Eşitlik Mührü Programı da Türkiye’de ilk kez Limak Yatırım’da başlatıldı.
Projenin lise programında; toplumun daha geniş kesimlerinde mesleklerin cinsiyeti olmadığı konusunda farkındalık sağlamak amacıyla erken yaşlarda oluşan mesleki tercihlere yönelik bilgilendirme faaliyetleri yürütülüyor. Bu kapsamda lise öğrencileri, öğretmenler ve veliler için mühendislik mesleğini tanıtıcı eğitim programları, oyunlar, rol model buluşmaları gibi faaliyetler gerçekleştiriliyor. Bu faaliyetler sonunda öğrencilerin, mühendislik mesleğini tanıyarak seçmeleri halinde elde edecekleri gelecek fırsatları konusunda haberdar olmaları amaçlanıyor.
Projenin üniversite programında; devlet ve vakıf (%100 burslu) üniversitelerinin bilgisayar, çevre, elektrik-elektronik, endüstri, inşaat, kimya ve makine mühendisliği bölümlerinde okuyan geleceğin kadın mühendis adayı öğrencilerine burs imkânı ile birlikte sertifika programları, online İngilizce dil eğitimi, mentorluk desteği, staj, istihdam ve networking fırsatları sunuluyor. Üniversite programı, dahil olan öğrencilere dayanışma ve güçlenme bilinciyle akademik, mesleki ve kişisel gelişim fırsatı sunuyor. Öğrenciler program kapsamında ayrıca gönüllülük çalışmalarında da bulunuyor. İş birlikleriyle her geçen yıl daha da güçlenen program kapsamında; özel sektör kurumlarıyla yapılan anlaşmalarla da TMK’lı öğrencilere eğitim, staj ve istihdam konularında ayrıcalıklı haklar sağlanıyor. TMK üniversite programında ilk yılından itibaren sırasıyla; 40, 54, 106, 110, 120, 130 ve 150 olmak üzere 7 yılda toplam 710 mühendislik öğrencisi öğrenim bursu ve çok yönlü desteklerden faydalandı.
Projenin üçüncü programında; kamu ve özel sektör kuruluşlarına yönelik Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı sahipliğinde yürütülen “Eşitlik Mührü Programı” ile çalışma yaşamında cinsiyetler arasında oluşabilecek farklılıkların kapatılması ve buna ilişkin standartlar oluşturulması hedefleniyor. Program, şirketlerin kendi bünyelerinde ve iş ilişkilerinde kadın-erkek fırsat eşitliğini sürekli olarak izledikleri ve iyileştirdikleri iç-yönetim sisteminin kurulmasını öngörüyor.
Türkiye’nin Mühendis Kızları web sitesini ziyaret edin