Limak, içecek sektörüne meyve suyu ile geri dönüyor

Dünya
 - 
19.09.2007
Mey İçki’nin çoğunluk hisselerinin ABD’li Texas Pacific Group’a satılmasından sonra içecek sektöründen çıkan Limak Grubu, meyve suyu ile yeniden pazara adım atacak. Limak, Adana’da kurduğu tesisle, konsantre meyve suyu üretecek.

Sektöre 35 milyon Euro’luk bir yatırım yapan grup, ilk etapta 180 kişiye istihdam sağlayacak. 100 bin tona yakın meyve işlenecek fabrikada yıllık 20 milyon Euro’luk ihracat gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

İçecek sektörüne Mey İçki ile adım atan Limak’ın Teknik Koordinasyon Sorumlusu Bahattin Özdemir, Mey İçki hisselerinin büyük bölümünün Amerikalılar’a satılmasından sonra sektörde arayışa girdiklerini söyledi.

Uzun bir araştırmadan sonra, pazarda hem meyve hammaddesi hem de konsantre konusunda gittikçe artan bir trend gözlemlediklerini belirten Özdemir, 2006 sonunda da Adana-Pozantı karayolunda kendilerine ait 50 dönümlük arsaya bu yatırımı yapma kararı aldıklarını bildirdi.

Özdemir, Türkiye’de meyve suyunun aslında çok yavaş ilerleyen zor bir ürün olduğunu belirterek, "Biz, kültürümüz itibariyle daha çok ’fresh’ ürünlere yöneliyoruz. Ama gün geçtikçe meyve suyu trendi giderek yükseliyor. 2004 yılında kişi başına 4 litre civarinda olan meyve suyu tüketimi, 7 litreye yükselmiş durumda. Bunun 2010 yılında 10-12 litrelere çıkacağı söyleniyor ve bu alanda ihracatımız da giderek artıyor" diye konuştu.

15 Kasım’da açılışı yapılacak olan tesiste üretimin yüzde 80’ini Avrupa ülkeleri, Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu’ya ihraç edeceklerini bildiren Özdemir, tesisin bulunduğu arsanın İskenderun ve Mersin limanlarına yakınlığının bu açıdan çok büyük bir avantaj olduğunu kaydetti.

Üreticiye fidan desteği

Kendisinin daha önce enerji hatları ile ilgili bölgede ciddi bir bilgi birikimi olduğunun altını çizen Özdemir, çeşitli zorluklar yüzünden alternatif ürünlere yönelen veya üretimden çekilen çiftçinin kendilerinin gelişi ile yeniden üretime başlayacağını belirtti. Limak’ın bölgede üreticiyi teşvik edici faaliyetlerde de bulunacaklarını belirten Özdemir, "Öncelikle üreticiyi ’fidan’ dağıtımı ile teşvik edeceğiz" şeklinde konuştu.

Tesiste kullanılacak makinelerin alanında kendini kantılamış İtalya ve İsviçre gibi ülkelerden getirileceğini bildiren Özdemir, tesislerde 80 ila 100 bin ton meyve işleyebileceklerini, bunun dışında 20 bin ton civarında da konsantre üretimi yapılacağını söyledi.

Salça ve domates suyu da üretilecek

Tesiste üretime Mayıs ayında çilekle başlanacağını, daha sonra vişne, kayısı, şeftali, üzüm (özellikle anti oksidantlı kara üzüm), elma, nar ve narenciye işleneceğni belirten Özdemir, ek bir yatırım ile domates suyu ve salça üretiminin yapılacağını da bildirdi.
Sitemizde, siz misafirlerimize daha iyi bir web sitesi deneyimi sunabilmek için çerez kullanılmaktadır. Ziyaretinize varsayılan ayarlar ile devam ederek çerez politikamız doğrultusunda çerez kullanımına izin vermiş oluyorsunuz.
İzin ver
Reddet
X
X