Başbakan Erdoğan, ’Bizim hükümet olarak önceliğimiz enerji ihtiyacımızın kendi kaynaklarımıza, özellikle de hidroelektrik santrallerine dayalı olarak karşılanması. 2023 yılında potansiyelimizin tamamını devreye alma gayretindeyiz" dedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enerjide önceliğin hidroelektrik santrallerine verileceğini belirterek, "Geçmişte öncelik dışarıdan alınan kaynaklara verilerek ciddi bir risk alınmış. Biz bu durumu düzeltmeye çalışıyoruz" dedi. Elazığ-Tunceli sınırında bulunan, Limak Holding ile Bilgin Enerji Yatırım Holding ortaklığıyla kurulan Seyrantepe Hidroelektrik Santrali’nin açılış töreninde konuşan Erdoğan, Elazığ ve Tunceli’nin tam sınırında kurulan hidroelektrik santralin her iki ilin de gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacağını söyledi.
GEÇMİŞTE CİDDİ RİSKLER ALINMIŞ
Seyrantepe Santrali’nin Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanmasına ve bölge halkına önemli katkılar sağlayacağını belirten Erdoğan, “Hükümet olarak önceliğimiz enerji ihtiyacımızın kendi kaynaklarımızla, özellikle de hidroelektrik santrallerine dayalı olarak karşılanması. Geçmişte önceliğin dışarıdan alınan kaynaklara verilmesiyle Türkiye bu konuda ciddi bir risk altına girmiş. Yürüttüğümüz çalışmalarla bu durumu düzeltme yolunda önemli mesafe kat ettik" dedi.
YENİ BİR DÖNEM BAŞLATTIK
2003 ve 2004’teki düzenlemelere ilave olarak 2005’te çıkardıkları kanunla bu konuda yeni bir dönem başlattıklarını anlatan Erdoğan, “Hidroelektrik enerji üretiminde potansiyelimizin 3’te birine denk gelen bir üretimi gerçekleştirmiş durumdayız.Bu oran Avrupa’da yüzde 75, Kuzey Amerika’da yüzde 70 civarındadır. Yani mevcut kapasitemizi 2 katına çıkarmamız halinde gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşabileceğiz. 2010’da hidroelektrik enerji üretimimizi 65 bin gigavat saate çıkarıp, 2023’te de potansiyelimizin tamamını devreye alma gayreti içindeyiz” dedi.
150 milyon dolarlık yatırım
Yılda 180 milyon kilovat saat enerji üretecek santralin 150 milyon dolara mal olduğunu anlatan Erdoğan, bunun sadece Türkiye değil dünya standartlarında da önemli bir yatırımolduğunu kaydetti. Erdoğan, "Devlet baraj yatırımlarını ancak 12-15 yılda bitirebiliyordu. Bazen 20 yıl ... Özel sektörün imkanları ve dinamizmini bu alanda harekete geçirme kararını verdik. Ekim ayı başı itibariyle özel sektör kuruluşlarımız 1497 adet hidroelektrik santral projesini gerçekleştirmek için devlete başvurdular. Bunlardan 378 adedi gerekli lisansı alırken 135’i de inşaata başladı. Sadece geçtiğimiz temmuz ayında yıllık üretim miktarı 10 milyar kilovat saate tekabül eden 61 proje için toplu temel atma töreni yapıldı" dedi.
Bütün aşamaları özel sektör yaptı
Elazığ ve Tunceli’nin tam sınırında kurulan hidroelektrik santralin her iki ilin de gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacağını, bunun da gelişme ve kalkınma yönünde yapılan çalışmaların somut göstergesi olduğunu belirten Erdoğan, bununla iftihar ettiklerini söyledi. Yılda 180 milyon kilovat saat enerji üretecek santralin 150 milyon dolara mal olduğunu anlatan Erdoğan, bunun sadece Türkiye değil dünya standartlarında da önemli bir yatırım olduğunu ifade etti. Bu hıza kamulaştırma dahil işin bütün aşamalarının özel sektör tarafından gerçekleştirilmesiyle ulaşıldığını anlatan Erdoğan, santralin kurulumunda 3,5 yıl boyunca 500 işçinin çalıştığını da söyledi.