DOĞU ve Güneydoğu Anadolu’ya yatırımlarıyla dikkat çeken Limak Grubu Başkanı ve Fenerbahçe İkinci Başkanı Nihat Özdemir, "Başkanımız Aziz Yıldırım, kardeşi Ali Yıldırım, kulüp yönetiminden arkadaşlarım Mahmut Uslu ve Murat Özaydınlı ile Siirt Kirazlık Barajı’nı yapacağız. 60 milyon dolarlık barajın temelini ekimde atacağız" dedi. LİMAK Grubunun Başkanı ve Fenerbahçe’nin İkinci Başkanı Nihat Özdemir, başta Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve kardeşi Ali Yıldırım olmak üzere, kulüp yönetiminden Mahmut Uslu ile Murat Özaydınlı’nın ortaklığında Siirt’te ’Kirazlık Barajı’ yapacaklanrını açıkladı. Özdemir, 60 milyon dolara mal olacak Kirazlık Barajı için, "Bu baraj, şu anda benim inşaatını sürdürdüğüm Alkumru Barajı’nın 5 kilometre altında. Kendilerinin bölgede yatırımları olsun istedim" dedi.
Fenerbahçe barajı
Özdemir, ortaklarından dolayı "Fenerbahçe barajı" diye anılabilecek barajın temelinin en geç Ekim ayında atılacağını bildirdi. Özdemir, Kirazlık Barajı’nı 2011 sonunda bitirip, faaliyete geçirmeyi planladıklarını vurguladı. Özdemir, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da enerji üretiminde hızla yol alacaklarını ifade ederek, şunları dile getirdi: "Elazığ Seyrantepe Santralimiz üretimde; Siirt Alkumru, Kirazlık, Uzunçayır, Elazığ Tatar ve Pembelik art arda en geç 2012’ye kadar üretime geçecek. Toplam üretimimiz 4 milyar kilovatsaati geçecek. Bu yatırımlarımız 1.5 milyar doları bulacak."
23 köyden geliyorlar
İnşaat düzeyi olarak yüzde 50’yi aştıkları Alkumru Barajı’nın yapımında 1350 kişinin çalıştığını kaydeden Nihat Özdemir, şöyle konuştu: "Çevredeki tam 23 köyden bu insanlar, bazı köylerde hane sayısının yarısından çalışanımız var. Temelini 2007 Ekim’inde attık, gelecek yıl Aralık ayında elektrik üretimine başlayacağız." Şu ana kadar 466 milyon doları bulan baraj yatırımlarının bölgede örnek gösterildiğini vurgulayan Özdemir, şunları söyledi:"Biz buraya geldikten sonra Çekler, Avusturyalılar gelmeye başladı. Onlar da yakında inşaata başlarlar. Çünkü yapılabileceğini gördüler. Bunu yabancı tüm yatırımcı da görüyor, huzur olduğunda da gelir. Bugün dahi Alkumru’ya bizim için övünç nedeni olacak teklifler geliyor; ama satmaya niyetimiz yok."
Güneydoğu’da 12 bin kişi çalıştırıyor
DOĞU ve Güneydoğu Anadolu’da 12 bin kişinin çalıştığı altı çimento fabrikası ve beş baraj için 3 milyar dolan aşan yatırımların sahibi Limak inşaatın sahibi Nihat Özdemir, hükümetin Kürt açılımına destek verdi. Özdemir, şu değerlendirmeyi yaptı: "Her zaman en iyisi diyalogdur. Eğer seçim varsa, bu seçimlerde bir siyasi parti de Meclis’e girecek oyu almışsa diyalog olmalı. Hükümet bu bölgeye, GAP yatırımlarına büyük önem veriyor; teşvikler getiriyor. Bölge Suriye ve Irak’a komşu olması nedeniyle sınır ticareti önemli. Bakın burada kriz yaşanmadı, bunun ana nedenlerinden ilki sınır ticaretidir. Bölgede geniş tarım alanları var; ki bu yıl ürün çok iyi olacak görünüyor. Dünya da giderek tarıma daha fazla önem veriyor. Böylesi bir alan için yani tarımın ve enerjinin önemli olduğu, bu bölgede tek ve en önemli ihtiyaç huzurdur, güvendir. Bu çerçevede Başbakan’ı canı yürekten destekliyorum. Sayın Baykal ile Sayın Bahçeli’nin sırf muhalefet diye karşı çıkmalarını yadırgıyorum. Farklı bakışları ile katkı yapmalarını bekliyoruz."
TAV’ı örnek alıyoruz
NİHAT Özdemir, "Havacılıkta da büyümeye devam edeceğiz. Türkiye’nin ikinci havacılık markası olacağız. İkinci TAV biz olacağız. TAV bugün bir dünya markasıdır, kendimize örnek akyoruz. Kıskanmıyorum, TAV ile övünüyorum. İyi işleri örnek alırım, kıskanmam, yok etmeye çalışmam" dedi.
Botan Çayı üzerinde 12 baraj yapılıyor
KARADENİZ, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun önemli enerji yatırım bölgeleri olduğuna dikkat çeken Nihat Özdemir, şunları dile getirdi: "Sadece Botan çayı üzerinde 12 baraj yapılıyor. 4 milyar kilovatsaat enerji üretilecek. Ne teşvik verirsen ver hiç önemli değil; yatırım gelmez. Ama huzur gelirse teşvike hiç gerek yok, her yatırımcı gelir; enerji için, tarım için gelir.
Alkumru’da güvenliğe 5 milyon dolar harcıyor
LİMAK Grubu Başkanı Nihat Özdemir, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi sırf sınır ticareti ile de yaşatılabilir, yeter ki güvenlik ve huzur olsun. Bakınız ben bölgede yatırım yapıyorum; ama güvenlik önemli bir maliyet. Sadece Siirt Alkumru Baraj inşaatında, yatırım süresi için söylüyorum, güvenlik maliyetini 5 milyon dolar. İlave maliyet; hem rekabet gücümü azaltıyor, hem de ekonomik kayıp. Oysa bu para ile bölgede birkaç KOBİ yatırımı yapabiliriz" dedi.
Çimento yatırımlarının değeri 1.5 milyar dolar
ÇİMENTO şirketlerinin "500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde 170’inci olduğunu belirten Nihat Özdemir, Kurtalan Çimento Fabrikası’nın bacasından zerre kadar duman çıkmadığına dikkat çekti. Özdemir, şunları anlattı: "Gelecek yıl 120’lere geleceğiz. Büyümeye devam edeceğiz çimentoda, çok da başarılı olduğumuz düşünüyoruz. Bölgede Gaziantep, Şanlıurfa, Ergani, Kurtalan ve Bitlis Çimento fabrikaları üretimdeyiz; Derik’te ise yakında üretime başlayacağız. Üretimdeki yatırımlarımızın bedeli 1.5 milyar dolar. Kurtalan ve Urfa’yı modernize edeceğiz; 100 milyon dolar daha yatıracağız. Çimento fabrikalarımız yüzde 100 kapasite ile çalışıyor. Üretimin yüzde 40’ını Irak’a ihraç ediyoruz. Bu yıl 150 milyon doları buluruz. Bakın Fransızlar Türkiye’den çekiliyorlar. Çünkü bizim kadar hızlı hareket edemediler. Irak ve Suriye’ye yatırım yapacaklar; ama hiç çekinmiyoruz. Biz onları yenebilecek, onlarla rekabet edebilecek noktadayız."