ULUDAĞ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım’ın hisse devir sözleşmeleri imzalandı. Limak-Cengiz-Kolin ortaklığı, her iki projenin finansmanı için 5 ayrı bankadan yaklaşık 1 milyar dolar kredi sağladı. Halk Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, TSKB eşit ortaklığınca karşılanan kredi, 12 yıl vade ile geri ödenecek.
LİMAK-Cengiz-Kolin ortaklığı, Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım Anonim Şirketlerinin hisse devir sözleşmelerini imzaladı. Konsorsiyum her iki projenin finansmanı için 5 ayrı bankadan yaklaşık 1 milyar dolar kredi sağladı. Halk Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, TSKB eşit ortaklığınca verilecek kredi, 12 yıl vade ile geri ödenecek. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde hizmet veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş ile Sivas, Tokat ve Yozgat illerinde hizmet sunan Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş’nin toplam özelleştirme bedeli 1 milyar 198 milyon 500 bin lira olarak gerçekleşmişti.
3 milyonu aşkın abone
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkam Nihat Özdemir, şu bilgileri verdi: "Oluşturduğumuz ortaklık yapısıyla enerji dağıtım sektöründe çok verimli bir sinerji yarattık. Gerek Limak, gerek Kolin, gerekse Cengiz gruplarının sektördeki güçlü varlıkları, bilgi birikimleri, iş yapma ve ortaklık kültürleri ile tüketicilerimize çok daha kaliteli hizmet sunacağımıza olan inancımız tamdır. Enerji alanındaki özelleştirmelerin gelir odaklı olmadığının bilincindeyiz."
Hedef yeni yatırımlar
İlk hedeflerinin yatırımları hızlı bir şekilde tamamlamak olduğunu dile getiren Nihat Özdemir, şu değerlendirmeyi yaptı: "Öncelikle amacın sistem bütünlüğü içinde ülke arz güvenliğinin sağlanması, bunun da dağıtım sektörüne yansımasıyla hizmet kalitesinde artış beklendiği muhakkaktır. Bu aşamadan sonra bizim hedefimiz, kamunun kısıtlı kaynakları ile gerçekleştiremediği alt yapı yatırımlanın zamanında ve hızlı yapılmasıdır."
6 şirket özelleşti
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Uludağ ve Çamlıbel’le birlikte özel sektöre devredilen elektrik dağıtım işletme sayışırım 6’ya ulaştığım anlatarak, şöyle konuştu: "Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş’nin 2.4 milyon abonesi bulunuyor. Bölgede 11 milyar kilovatsaatlik elektrik tüketildi. Kayıp kaçak oranı da yüzde 5.6 olarak belirlendi. Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş bölgesinde ise 700 bin abone bulunuyor. Anlaşma her iki taraf içinde önemli bir çalışma oldu."
Çoraba para ödeyen elektriğe de ödeyecek
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik dağıtımının özel sektöre geçmesiyle elektrik faturalarının tahsilatında da artış yaşanacağını belirterek, "Çorap alındığında, cep telefonu alındığında parası ödeniyor ama sıra elektriğe gelince ’Nasıl olsa devlet baba elektrik üretiyor’ diyerek ihmalkâr davranılıyor. Ama özel sektör bu konuda daha dinamik hareket edecek" diye konuştu.
İletim hattı dünyayı 25 defa dolanıyor
ENERJİDEKİ özelleştirmelerle beraber, sektörün kaliteli ve sürekli, sürdürülebilir hizmet anlamında iyi bir testten geçeceği ve geçiş dönemini yaşayacağı bir ortamda olacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakam Taner Yıldız, şu bilgileri verdi: "Türkiye’de üretim hattı uzunluğu 1 milyon kilometre. Dünyanın çevresinin 40 bin kilometre olduğu düşünüldüğünde, bu 25 defa dünyanın çevresini dolaşması anlamma gelir. Yaklaşık 111 bin megavatlık trafo gücü, aktif eş zamanlı kullanımın — 34 bin megavat ve üretim kapasitesinin 46 bin megavat olduğu düşünüldüğünde, (elektriğim kesildi) denilen nokta Türkiye’nin genelinde ister küçük bir yer işgal etsin, getirdiği ses önemli. İşletme bakım hizmetleri son derece önem kazanıyor."
Tarife metodolojisi ile çözüm üretmeye çalışıyoruz
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) elektrik dağıtım şirketlerinin tarifelerinin ve yatırımlarının onaylanması izlenmesi gibi önemli süreçlerin düzenleyicisi ve denetleyicisi konumunda olduğunu hatırlatan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, "Bu süreçte geliştirmekte olduğumuz tarife metodolojisi ile sektörün önününden giderek, sektörün geleceğine yönelik çözümler üretmeye çalışıyoruz. Her türlü ekonomik faaliyetinin amacı kullanıcıların ve tüketicilerin memnuniyetini ve beklentilerim karşılamak" dedi.