ELEKTRİKTEN 1.5 MİLYAR DOLAR GELİR
Özelleştirme idaresi dört elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirmesinde toplam 1.5 milyar dolar para elde etti. Şirketler bu özelleştirme sonucu dağıtım şirketlerinin 20 yıllık işletme hakkına sahip oldular. 5 saat süren 4 şirketin ihalesinde Çalık, Aksa, Cengiz ve Kolin tüm ihalelere katıldı. Fenerbahçe Başkan Vekili olan Nihat Özdemir’in şirketi Limak, sadece Uludağ Dağıtım’ın ihalesine katıldı ve 940 milyon dolar teklif vererek dün en yüksek bedeli veren firma oldu.
Zam gelebilir
Aksa, 330 milyon 350 bin dolar bedelle, Van Gölü ve Fırat Elektrik ihalesini kazandı. Kolin, Çamhbel Elektrik’i 258.5 milyon dolara aldı. Aksa, Kolin ve Limak’ın verdikleri yüksek bedelleri çıkarabilmek için elektrik zammı yapmak zorunda olduğunu kaydeden uzmanlar, "Özellikle kayıp kaçak oranı yüksek olan bölgeler büyük yatırımlara ihtiyaç duyacak. Türkiye’de elektrik kurumları zarar ediyor, ödenen elektrik bedelleri düşük. Bu yüksek özelleştirme bedelini çıkarmak için zam zorunlu olacak. EPDK’ya da büyük görev düşüyor" diye konuştular.
30 gelir kalemi var
Uzmanlar agresif büyüyen Çalık ve Aksa’nın yanına Kolin ve Limak gibi şirketlerinde gelmesinin piyasa için sevindirici olduğunu kaydetti. Aksa şu anda Türkiye’nin en büyük elektrik üreticisi konumunda. Uzmanların dikkat çektikleri bir diğer nokta da ihaleye katılan firmaların elektrik üreticisi olmaları. Şirketler ürettikleri elektriği dağıtarak entegre bir yapı içinde maliyeti düşürmeyi hesaplıyor. Ancak 2012 yılından sonra EPDK tarafından geçiş dönemi sona erdirilecek, ulusal tarife yerine maliyet esaslı tarifeye, perakende satışa geçilecek.
Piyasada ucuz şartlarda elektrik satan şirketler yer alacak, serbest tüketici oranı artacak. Bu da demek oluyor ki özellikle sanayi tüketicisinin yüksek olduğu bölgelerde, elektrik satın alınan şirket seçilebilecek. Bu nedenlerden dolayı Uludağ gibi sanayi tüketicisinin yoğun olduğu bölgelerde elektrik fiyatı istenildiği kadar artırılamayacak. Dağıtım şirketlerinin kablolu TV hizmeti, internet hizmeti, telekomünikasyon, sayaç okuma gibi 30 ayrı gelir kalemi bulunuyor. Şirketler bu hizmetlerle gelirlerini artırabilecek.
Çalık, eli boş döndü öte yandan enerji sektörünü öncelikli alan olarak belirleyen Çalık beklenen performansı gösteremedi. Dört ihale boyunca teklifi artıran ancak sonuca ulaşmayan şirket konumunda kaldı. Uludağ’da Limak’la yarışan Çalık en son 939 milyon dolarda kaldı. Uzmanlar Çalık’ın 4 ihaleden eli boş çıkmasını önümüzdeki haftalarda yapılacak daha büyük projelere hazırlık olarak yorumladı.