Limak Boğaziçi Üniversitesi ve Priştina Üniversitesi ile ortak sosyal sorumluluk projesi başlattı. Kosovalı üniversite öğrencileri için iş garantili eğitim programı başlıyor. Öğrenciler eğitimin sonunda 70 ülkede yüzlerce havalimanında kariyer yapma imkanı bulacak.
Kosova Avrupa’nın en genç ülkesi. Sırbistan’dan ayrılarak kurulan Kosova, dünyada Sırbistan, Rusya, Güney Kıbrıs, İspanya tarafından hala tanınmadığı için siyasi sıkıntı yaşıyor. Birçok ülke Avrupa Birliği’ne aday olurken Kosova aday adayı bile değil.
2 milyon nüfuslu ülkenin nüfusu da çok genç. Etnik ağırlığı Arnavutlar oluşturuyor. 20 bin Türk nüfusun bulunduğu Kosova’nın yüzde 98’i müslüman.
Üretimin olmadığı, yatırımların henüz gelemediği ülkenin en önemli sorunlarından biri işsizlik. Eğitim düzeyi yüksek ama belirsizlikler nedeniyle yatırım alamıyor. Kişi başı gelir 2500 dolar civarında.
Türkiye’den bu ülkeye yatırım yapan en büyük grup Limak Şirketler Grubu. Limak, ülkenin tek uluslararası havalimanı Priştina Adem Yeşari Havalimanını önce inşaa etti. Ardından ülkenin ilk özelleştirmesi sonrasında işletmesini de Fransız Lyon grubu ile 20 yıllığına aldı.
Limak bu ülkede sadece bu tür yatırımlar değil kalkınmayı sağlayan sosyal sorumluluk projelerini de önemsiyor. Bu amaçla genç üniversitelilere yönelik projesini de geçen günlerde başlattı,
Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir için proje son derece önemli. Bunun için de günü birlik bir seyahatla bu projenin startına biz de tanık olduk.
Limak’ın projesi Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve Priştine Üniversitesi’yle birlikte gerçekleştirilecek bir kariyer projesi.
Projenin hedefi havacılık sektörünün büyük ihtiyaç duyduğu yetişmiş, en az iki dil bilen insan kaynağını eğitmek. Bu proje üniversite son sınıf öğrencilerinin AB müktesebatına uygun olarak havaalanı hizmetleri ve işletmesi konusunda eğitim almalarını, eğitim sonucunda istihdam edilmelerini hedefliyor.
30 aday başladı
Proje aynı zamanda üniversite- sanayi işbirliğinin iyi örneklerinden biri olmayı hedefliyor. Kosova’ya birlikte gittiğimiz Gülay Barbarosoğlu da bu konuya dikkat çekiyor.
Projenin ilk yılında 201’i kız olmak üzere toplam 450 öğrenci eğitim programına başvuru yapmış. İki sınav ve mülakatın ardından 30 aday kabul edilmiş. Öğrenciler 6 ay süreyle teorik ve uygulamalı eğitim alacak.
Eğitim programını tamamlayan öğrenciler Priştine Uluslararası Havalimanı’nın yanı sıra 70 ülkede yüzden fazla havalimanında ve sektör kuruluşlarında çalışmalarına imkan sağlayacak Edexcel sertifikasına sahip olacak.
Priştine’de projeyi anlatan Ebru Özdemir, programın son derece ciddi bir eğitim sürecinden oluştuğunu söylüyor. Burada yetişen öğrencilerin de sadece Limak değil bütün Avrupa havayolları şirketlerine istihdam yaratacağını belirtiyor.
Priştine’de 20 bin Türk’ün temsilcisi olarak hükümete giren Mahir Yağcılar ve Büyükelçi Songül Ozanla da sohbet ettik. Yağcılar Türk girişimcileri özellikle üretim için Kosova’ya davet ediyor.
Kosova’nın Priştine ve Prizren’i kentleri camileriyle Türkçe yazılarıyla Türk şehirlerinin benzeri. Tek fark var, onlar Avrupa Birliği üyeliğine daha yakın. Bu da bir şans sayılmaz mı?