Limak Holding’in Kuzey Irak’ta inşa ettiği Gali-Zakho Tüneli Projesi hızla ilerliyor. 2015 yılında devreye girecek proje Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ticareti daha güvenli ve konforlu hale getirecek.
Limak inşaat, tasarım ve yapım isini 158 milyar Irak dinarı teklifle kazandığı Gali-Zakho Tünelinin kazım işlemlerini tamamladı. 273 Türk ve 58 yerel personelin çalıştığı tünelin gelecek yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
TÜRK müteahhitler Kuzey Irak ile ticareti artıracak önemli bir yatırıma daha imza atıyor. Limak Holding, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki tivareti güvenli ve konforlu hale getirecek Gali-Zakho Tüneli Projesi’nde karşılıklı kazıları birleştirdi. Habur Sınır Kapısı’nda 20 kilometre mesafedeki proje Duhok’u Zakho’ya bağlayan güzergah üzerinde bulunuyor. Proje çift şerit gidiş-geliş bir karayolu projesini kapsıyor. Tünelin önceki gün tamamlanan kazım işlemleri nedeniyle düzenlenen törende konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Sezai Bacaksız, tünelin inşaatının tamamlanmasıyla birlikte nakliyede yaşanan sorunların azalacağını belirterek karşılıklı ticaretin artacağını söyledi. Bacaksız “Yol kaplaması, elektromekanik, havalandırma, aydınlatma, yangın söndürme ve çeşitli kontrol sistemlerinin imalatlarını da tamamlayıp projeyi 2015 yılıdan teslim edeceğiz” dedi.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi İmar ve Kalkınma Bakanı Resul de konuşmasında Türkiye ile ticari ilişkilerde beklentilerin yüksek olduğunu belirterek ekonomik seviyenin yükselmesi gerektiğine dikkat çekti. Resul “Yatırımlarda biz Bağdat bütçesine bağlıyız. Maaşları genel harcamaları yapıyoruz. Ondan sonra kalanı altyapı yatırımları için harcıyoruz. Altyapı yatırımlarını tamamlamak istemek için daha fazla fon ayırmaya çalışıyoruz, özellikle yollar için” dedi.
Rahatlama sağlayacak
Duhok Valisi Farhad Atrushi de tünelin gidiş, geliş ve nakliyelerde büyük rahatlama sağlayacağını belirterek "Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirecek. Türkiye bizim için büyük bir ülkedir. Her iki halk da bu tünelden büyük faydalar görecektir" dedi. Atrushi, tünelin Kürtlerle Türkler’in birleştirilmesi anlamına geldiğini ifade ederek, "Limak da güzel, taze, canlı, harika bir iş yaptı. Biz onlara çok teşekkür ediyoruz ki bize tahammül ettiler bu zor dönemizde. Parada sıkıştırma yapmadılar. Biz de projenin geriye kalan kısmının bitirilmesini istiyoruz" diye konuştu.