Kosova’da bulunan Priştine Adem Yaşari Uluslararası Havalimanını işleten Türk Limak Kosovo şirketi, Havalimanı Hizmetleri Enstitüsü’nü kurdu.
Havalimanı Hizmetler Enstitüsü’nün kurulması nedeniyle düzenlenen törene Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Fransa’nın Priştine Büyükelçisi Jean-François Fitou, Türkiye-Kosova, ABD-Kosova Ticaret Odaları yetkilileri, Kosova ile Türkiye’nin kurum ile kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Priştine Adem Yaşari Uluslararası Havalimanını Genel Müdürü Haldun Fırat Köktürk, sosyal sorumluluk projelerinin hem Priştine havalimanına personel yetiştirmek hem de Kosova’da işsizlik sorununa çözüm olabileceğini belirtti. Köktürk, Priştine Üniversitesi ve Türkiye’de bulunan Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla geliştirilen proje kapsamında Boğaziçi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi tarafından 30 Kosovalı öğrenciye verilecek havacılık sertifikasının 70 ülkede geçerli olacağını kaydetti.
Köktürk, "450 öğrenci arasından seçilen 30 öğrenci eğitimlerinin ardından sertifikalarını alan ve stajlarını başarılı bir şekilde tamamlayarak havalimanında çalışmaya başlayacak" dedi.
Priştine Üniversitesi Rektör Yardımcısı Arbnor Pajaziti ise, profesyonel eğitim veren proje sayesinde öğrencilerin havalimanında çalışabileceklerini belirterek, Priştine Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi arasında geliştirilen işbirliğinden memnun olduklarını kaydetti. İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu ise, Boğaziçi Üniversitesi’nin ülkelerin kalkınmasına, eğitim politikalarına, istihdamına katkı sağlamayı misyon edindiğini belirterek, "Bu ilişkide Kosova ile Türkiye arasında bir köprü kurulduğunu düşünüyoruz. Bu vesileyle üniversitemizin uzmanlığını, bilgi birikimini Kosova’ya aktarmayı hedefliyoruz" açıklamalarını yaptı.
Rektör Barbarasoğlu, Türkiye ile Kosova arasında sadece havacılık alanında değil birçok alanda da işbirliği yapacaklarını umduğunu bildirdi.
Kosova’da gençler arasında ciddi bir işsizliğin olduğuna dikkat çeken Priştine Uluslararası Havalimanı Yatırımlar Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir de, bu projenin sadece Kosova’ya değil tüm bölgeye faydalı olacağına inandığını belirtti. Özel havacılığın çok yeni bir sektör olduğunu kaydeden Özdemir, "Havacılık ve terminal işletmeciliğinde başarılı olan ve tecrübe kazanmış arkadaşların yetişmesini istiyoruz. Dolayısıyla bu öğrencilerimiz hem Sabiha Gökçen hem de Lion havalimanlarında staj görecekler.
Özel sektör tecrübesi dışında Boğaziçi Üniversitesi’nin sunduğu eğitim imkanlarıyla genç nüfusa katkı sağlamayı hedefliyoruz. Öğrencilerin alacağı sertifikalar ile sadece Kosova’da değil tüm Avrupa ülkesinde çalışabilecekler" dedi