Limak, iki gençten birinin işsiz olduğu Kosova’da yetenekli 30 gence kariyer kapılarını açıyor. Eğitim programına, Fransa Ulusal Sivil Havacılık Okulu (ENAC) da dahil oldu.
Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı’nın işletmecisi Limak Yatırım Holding, gençler arasında işsizlik oranının yüzde 50’ye kadar çıktığı Kosova’da gençlerin iş bulmakta bilgi ve donanımlarını artırmak için kurduğu Limak Airport Services Institute’e (LimakASI) Boğaziçi Üniversitesi’nin ardından dünyanın önde gelen sivil havacılık okulu Fransa Ulusal Sivil Havacılık Okulu (ENAC) da katıldı.
Eğitim programına katılan gençler Limak yöneticilerinin eşliğinde Lyon Havalimanı, Toulouse’da Airbus ve ENAC’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Limak Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ile ENAC yöneticilerinin imzaladığı anlaşmayla, LimakASI programı Kosova’dan önce Avrupa Birliği’ne girmiş oldu.
İlk mezunlar...
Priştine Üniversitesi İşletme Fakültesi çatısı altında kurulan LimakASI, bu yıl ilk mezunlarını verecek. Yüzlerce başvuru arasından sınav ve mülakatlarla seçilen 30 öğrencinin havalimanı işletmeciliği eğitiminden sonra alacağı sertifika, 70 ülkede 110 farklı havalimanında geçerli olacak. Projenin henüz ilk yılı tamamlanmadan uluslararası bir ortak edindiklerini vurgulayan Ebru Özdemir, "Projeye verdiğimiz önem ve projenin yansımaları o kadar iyi görünüyor ki, şimdiden uluslararası bir bacağı da oldu. Programın sağlayacağı katma değer daha da artıyor. Bütün Kosova öyle mutlu ki bizi ziyarete gelen, sevincini anlatan onlarca aile var. Bunlara ömür biçmedik, her zaman ihtiyacımız olacak çalışmalar" dedi.
’Bizde uygulanabilir’
Özdemir, aynı zamanda üçüncü havalimanı ihalesini kazanan Cengiz-Kolin-LimakKalyon-Mapa ortaklığında yer alan Limak’m inşaatı süren yeni havalimanında da ihtiyaçlar doğrultusunda öğrencilere iş verilebileceğini söyledi. Öğrencileri Türkiye’ye de getiren Limak, Sabiha Gökçen Havalimanı’nı gezdirdi ve ardından öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi’nde derse katıldı. Priştine Uluslararası Havalimanı’nı Limak Yatırım’ın 2011’den itibaren Lyon Havalimanı ortaklığıyla işlettiğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:
"En sevdiğim sektör havacılık, bir defa tadını alan bırakamıyor. Öğrencilerin heyecanını daha iyi anlayabiliyorum. Eğitimlerinin son aşamasına gelince ortağımız olan Lyon’u ve Airbus’ta uçakların yapılışını yerinde izlemelerini istedik. Daha kapsamlı şekilde Türkiye’de de uygulayabiliriz. Diğer havalimanlarından da öğrencilere talep geliyor, çünkü çok iyi eğitiliyorlar."
Avrupa’nın en iyi havalimanı adayı
Priştine Uluslararası Adem Jashari Havalimanı CEO’su Haldun Köktürk, projenin yansıması ve üçüncü havalimanının etkisiyle Priştine’de çok önemli adımlar attıklarını söyledi. Havalimanının sadece kendisine değil Kosova’nın büyümesine de katkı sunduğunu kaydeden Köktürk, şunları söyledi:
"Biz burada çok kapsamlı ve önemli potansiyel barındıran bir havalimanı işletiyoruz, 2015 Avrupa’nın en iyi havalimanı ödülüne de aday gösterildi. Bu nedenle sosyal sorumluluk anlamında üzerimize düşen ne varsa fazlası için çalışıyoruz. LimakASI’nın eğitim programı çerçevesinde öğrencilere 6 ay teorik ve uygulama dersleri, üç ay da yerinde staj olmak üzere toplam 9 aylık bir eğitim programı sunuluyor."