Kosova’nın başkenti Priştine Havalimanı’nı işleten Limak, genç işsizliğe çare oldu. LimakASI programına Avrupa’nın en büyük havacılık okulu ENAC ortak oldu. Projeyle Kosovalı gençlere AB’nin kapıları açıldı
Kosova’daki yatırımlarıyla dikkat çeken Limak Yatırım Holding, her iki gençten birinin işsiz olduğu ülkenin istihdam kapısı haline geldi. Şirketin ülkedeki toplam işe alımların üçte birine yakınını gerçekleştirdiği belirtilirken bunda ardı ardına uygulamaya konulan sosyal sorumluluk projelerinin de büyük payı olduğu vurgulanıyor. 2010’da Priştine Uluslararası Adem Yashari Havalimanı’nın özelleştirme ihalesini kazanarak 20 yıl süreyle işletme hakkını alan ve 2013’te havaalanını tamamlayan Limak, bölgedeki nitelikli işgücünü ekonomiye kazandırmak için önemli çalışmalar yapıyor. Bunlardan biri de şirketin geçen yıl başlattığı Limak Havalimanı Hizmetleri Enstitüsü (Limak Airport Services Institute-LimakASI).
DEV İŞBİRLİĞİNE İMZA
Priştine Üniversitesi İşletme Fakültesi çatısı altında kurulan enstitüye ilgi büyük. 450 başvuru arasından 30 öğrencinin kabul edildiği proje, bu yıl ilk mezunlarını verecek. Geçtiğimiz hafta ilk dönemin en başarılı 10 öğrencisiyle Limak’ın Priştine Uluslararası Adem Yashari Havalimanı işletmesindeki ortağı Aeroport de Lyon ofisleri ve Airbus’ın Toulouse’daki tesislerini ziyaret ettik. Gezinin amacı öğrencilerin bilgilerini pekiştirmek ve farklı uygulamaları yerinde göstermek.
Oraya kadar gitmişken projenin seyrini etkileyecek önemli bir de anlaşmaya imza atıldı. Öğrendik ki Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci sırada yer alan havacılık okulu ENAC’ın da Kosova’daki bu program dikkatini çekmiş. ENAC tarafından gelen talep üzerine LimakASI ile kurum arasında öğrenci değişim programını da içeren bir işbirliğine imza atıldı.
70 ÜLKEDE GEÇERLİ OLACAK
Limak Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in imzaladığı anlaşmayla ENAC da, Boğaziçi Üniversitesi ve Priştine Üniversitesi’nden sonra programın ortağı oldu. Ebru Özdemir, programdan mezun olan gençleri "Kosova’nın en parlak öğrencileri" olarak nitelendiriyor. "Çok yetenekli, kendine güvenen, birkaç dil bilen geleceği parlak gençler bunlar. 9 aylık programın sonunda alacakları sertifika, 70 ülkedeki 110 havalimanında iş bulmalarını sağlayacak" diyen Özdemir, ENAC ortaklığıyla bu gençlerin Kosova’dan önce Avrupa Birliği’nin kapılarını araladığına da dikkat çekiyor. Özdemir, Kosovalı ailelerin Limak markasını bir istihdam fırsatı olarak gördüklerini belirterek, "Limak ülkedeki işsizlik derdine bir anlamda çare oldu. Projelerimiz devam edecek" diyor.
İlk yıl 200 bin euro harcandı
LİMAK Priştine International Airport JSC Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Haldun Fırat Köktürk, Priştine ve Boğaziçi Üniversiteleriyle yürütülen LimakASI’ye kabul edilecek öğrencileri iki aşamalı sınav ve mülakatla seçtiklerini belirtiyor. "Bu gençler okulun belli not ortalamasının üstünde başarıya sahip öğrencileri" diyen Köktürk, programın IATA onaylı olduğuna dikkat çekiyor. Öğrenciler 6 aylık teorik eğitimden sonra 3 ay da staj görerek 9 aylık süreci tamamlıyor. Mezunların yaklaşık yüzde 85’ini istihdam edeceklerini söyleyen Köktürk, "Ücret politikamız Kosova ortalamasının oldukça üzerinde. Bu nedenle Limak’ta çalışmak büyük prestij olarak görülüyor" diyor. Köktürk, ilk yılında 200 bin euroluk yatırım yapılan projenin en az 5 yıl süreceğinin de altını çiziyor.
’ENAC fırsat oldu’
EBRU Özdemir, Fransa’nın Toulouse kentindeki ENAC yerleşkesinde işbirliği anlaşmasına imza attı. Özdemir, "Birçok ülkede istihdam edilecek gençler yetiştiriyoruz. Bu gençler için büyük fırsat. ENAC projeyi Avrupa Birliği’ne taşımış oldu" diye konuştu.