LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1997 de babasının (Nihat Özdemir) kurduğu şirkete adımını attığı gün şöyle düşündü:
- Burada çalışanların çoğu erkek. Sadece sekreterler kadın. Şirketimizde neden benim gibi mühendis hanımlar çalışmıyor?
Babasının aile fertleri ve akrabalannın mühendis olması konusundaki çabalarını anımsadı:
- Örneğin dayımın hayalinde büyükelçi olmak varmış. Üniversite eğitimini de bu yönde planlıyormuş. Babamın ısrarı üzerine o da mühendis olmuş. Ailedeki mühendis ağırlığını öğrenenler Ebru Özdemir’e zaman zaman sordu:
- Babanız mühendis olmanız için baskı yaptı mı?
- Baskı değil, ikna ve yönlendirme söz konusuydu.
Ebru Özdemir, 1997’de sorduğu soruyu, 1.5-2 yıl önce sosyal sorumluluk projesi arayışları sırasında gündemine aldı. Grup şirketlerinin yönetim kurulunda görev alan eski Merkez Bankası başkanlarından Prof. Bülent Gültekin gibi isimlere de danışarak.
soruyu projeye dönüştürdü:
- Türkiye’nin Mühendis Kızları...
Projeyi başlatırken Limak’ın 40 yılda eğitime verdiği katkıyı da gözden geçirdi: - Bugüne kadar okullar yaptırıp Milli Eğitim’e bağışladık. Düzenli şekilde burslar veriyoruz. Bu alanda fark yaratacak işler de yapmamız gerekiyor.
Projenin adı belirlendikten sonra ilk yıl için şu karara varıldı:
- Türkiye’de mühendislik bölümleri ilk 30’a giren üniversitelerden başarılı ve ihtiyacı olan 40 kız öğrenciyi belirleyelim. Eğitimlerine katkı için ayda 500 lira burs verelim. Onlara staj olanağı tanımanın yanısıra "mentor" desteği de sağlayalım. Mezun olduklarında da isterlerse şirketlerimizde İşe alalım.
Projeyi anlatan Ebru Özdemir’e sorduk:
- Hangi mühendislik bölümlerinden seçim yapacaksınız?
- İnşaat, makine, elektrik-elektronik, çevre, endüstri mühendisliği...
- Neden 40 kız öğrenci? Savı az değil mi?
- Birinci neden Limak’ın 40’ıncı yılı. Asıl önemlisi, 40 kız öğrenciyle kolları sıvayıp, projenin nasıl yol aldığını göreceğiz. Daha sonra öğrenci sayısı artacak.
Projenin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) dikkatini çektiğini vurguladı:
- UNDP, bir yandan bize deneyim desteği verirken, diğer yandan da başka ülkelere örnek göstermeyi planlıyor.
Kız öğrencilerin mühendislik bölümlerine ilgisini artırma planlarını da aktardı: - Şimdilik 3 ilde lisedeki kız öğrencilerin mühendislik bölümlerine ilgisini artırmak üzere çalışma yapacağız. Bu amaçla mesleğinde, iş hayatında başarılı isimleri üniversite sınavlarına hazırlanan kız öğrencilerle buluşturacağız.
Sosyal sorumluluk projelerine kurumsal çatı oluşturma hazırlıklarına da değindi:
- Limak Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı’nı kurmak üzere hazırlıklara başladık.
Ardından kız öğrencilere şu mesajı verdi:
- "Mühendis olursam sadece şantiyede çalışmam gerekecek" diye düşünmeyin. Farklı mühendislik dallarında eğitim almış personele şirketlerin merkezlerinde de iş fırsatı var. Şimdilik mühendislik eğitimi alan 40 kız öğrenciye "fırsat kapısı" açılıyor ama arkası gelecek gibi görünüyor...
Vahap Munyar / Hürriyet