İştirakimiz İskenderun Limanı hakkında 07 Ocak 2020 tarihinde basında yer alan haberdeki gerçeği yansıtmayan iddialar ile ilgili olarak açıklamamızı kamuoyunun bilgisine sunarız.
Limak olarak, 2011 yılı sonunda 36 yıllık işletme hakkını devraldığımız İskenderun Limanı’nda yatırım taahhüdü yükümlülüğümüz haberde iddia edildiği gibi 26 milyon USD değildir. 372 milyon USD tutarında ihale bedelinin ödenmesine ilaveten, İmtiyaz Sözleşmesi’nde 400.000 TEU’luk konteyner elleçleme kapasitesi yaratma taahhüdümüz bulunmaktadır. Bu nedenle bahsi geçen iddia gerçekle bağdaşmamaktadır. 372 milyon USD’nin ödenmesine ilave olarak, grubumuz hızla iki sene içinde limana 243 milyon USD tutarında yatırım yaparak taahhüt etmiş olduğu kapasitenin 2.5 katı olan yıllık 1.000.000 TEU konteyner elleçleme kapasitesi yaratmıştır.
Metruk halde devralmış olduğumuz liman, yapmış olduğumuz kapsamlı yatırımlarla Doğu Akdeniz’in en büyük ve en modern limanlarından biri haline gelmiştir. Yıkılmaya yüz tutmuş rıhtımlar tamamen kaldırılarak yerine 550 metre ve 370 metre uzunluğunda iki lineer rıhtım yapılmıştır. 8.5 metre olan su derinliği 15.50 metreye çıkartılarak derin su limanı statüsüne girmesi sağlanmıştır. 442.000 m2 geri saha betonlaması yapılarak konteyner operasyonları için gerekli istif sahaları yapılmıştır. Ayrıca bölgenin lojistik ihtiyaçları göz önüne alınarak toplamı 25.000 m2 olan 9 depo, 1 yük istasyonu, 1 soğuk hava aktarım deposu, 1 bakım onarım binası, 1 operasyon binası, 1 idari bina, 1 gümrük hizmetler binası, 1 deniz polisi binasi ve depolama alanları inşa edilmiştir. Sadece makine ekipman için 60 milyon USD’nin üzerinde yatırım yapılmıştır. Bu kapsamda liman için özel olarak üretilen konteyner rıhtım vinçleri, konteyner istif vinçleri, mobil vinçler ve diğer birçok muhtelif vinç ve araçlar, liman makine ekipmanına eklenmiştir.
Devraldığımızda konteyner elleçleme ekipmanlarına, gerekli rıhtım yapısına ve su derinliğine dahi sahip olmaması sebebiyle konteyner elleçleme imkânı bulunmayan İskenderun Limanı’nda yapılan yatırımlar sayesinde 2019 yılında 380.000 TEU konteyner elleçlenmiştir. Hali hazırda yüzde 38 kapasite kullanım faktörü ile çalışan İskenderun Limanı’nda 2020 yılında 460.000 TEU üzerinde konteyner elleçlemesi hedeflenmektedir. Ayrıca yapılan bu modern ve çevreci yatırımlar sayesinde “Yeşil Liman Sertifikası”nı kazandırdığımız İskenderun Limanı’nda, bölgenin en büyük ve en modern atık alım tesisi de inşa edilmiştir. Bunlara ek olarak yaratılan yeni kapasite sayesinde İskenderun Limanı bünyesinde 1000’e yakın istihdam da yaratılmıştır.
Ülkemizde bugüne kadar özelleşen limanlar arasında İskenderun Limanı, yeni yatırım bedeli en yüksek limanlardan biridir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.