Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Etki Hızlandırıcı Projesi, 16-18 Aralık 2019 tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleştirilen Küresel Mülteci Forumu’nda sunuldu. Eylül ayında New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 74’üncü Genel Kurulu kapsamında düzenlenen üst düzeyli yan etkinliğin ardından Cenevre’de BM Merkezinde sunulan SKA Etki Hızlandırıcısı, küresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması amacıyla kamu-özel sektör ve sivil toplum arasında kapsamlı bir iş modeli üzerinden tasarlanmış etkin iş birliğini öngörüyor.
SKA Etki Hızlandırıcısı, Türkiye’nin ilk uluslararası etki hızlandırma programı. T.C. Dışişleri Bakanlığı ve UNDP tarafından başlatılan SKA Etki Hızlandırıcısı’nın kurucu ortakları arasında Bill ve Melinda Gates Vakfı, Limak Holding, Dünya Gıda Programı, Eczacıbaşı Holding ve Katar Yatırım ve Kalkınma Fonu yer alıyor. Küresel kalkınma gündeminde bir ilk olan Etki Hızlandırıcısı, BM tarafından belirlenen küresel hedeflere ulaşılması amacıyla kamu-özel sektör ve sivil toplum arasında sürdürülebilir bir iş modeli üzerinden tasarlanmış etkin iş birliğini öngörüyor.
SKA Etki Hızlandırıcısı, mültecilerin her gün karşılaştıkları sorunların çözümü için, sektörler ve disiplinler arasındaki iş birliği potansiyelinden yararlanan ve girişimciliğin, inovasyonun ve teknolojinin gücüyle gelişen yenilikçi ve çok paydaşlı bir platform fırsatı sunuyor. Proje ilk yılında, “Dijital Kimlik Sistemleri” ve “Sanitasyon " ana başlıklarında iş fikirleriyle başvuruları kabul etti.
Cenevre’de gerçekleştirilen Küresel Mülteci Forumu çerçevesinde düzenlenen üst düzey yan etkinlikte, Türk özel sektörünü temsilen bir konuşma yapan Limak Yatırım ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Özel sektörün anlamlı bir katkısı olmadan, kritik SKA gündemi hayata geçirilemez. Alışılagelmiş iş yapış şekilleriyle bu hedeflere ulaşmak mümkün değil. Kalkınma için bu yaklaşımın ötesine geçmeliyiz. Özel sektörün katılımı; yenilikçi, esneklik temelli ve ileriye dönük çözümler için yepyeni yapılar ve ufuklar açabilir” dedi.