Başkent’in ulusal ve uluslararası önemli projelere imza atan firması Limak, enerji verimliliği projelerinde kullanılmak üzere Türkiye Kalkınma Bankası ile 38 milyon 250 bin euroluk kredi anlaşması imzaladı. Türkiye’de bir ilk olarak nitelendirilen kredi anlaşması ile yapılacak yatırımlar 100 milyon dolarlık doğalgaz ithalatını azaltmış olacak. Türkiye’nin üçüncü büyük çimento grubu olan Limak Çimento, söz konusu krediyi bünyesindeki Ankara ve Trakya tesislerindeki enerji verimlilik projelerinde kullanacak.
Limak Çimento Grubu bünyesindeki entegre fabrikalarda enerji verimlilik projelerinde kullanılacak kredi ile düşük enerji tü keti m I i yatırımların hayata geçirileceğini söyleyen Limak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı kredinin, çimento sektöründe enerji verimliliği yatırımlarında kullanılmak üzere tahsis edilen ilk kredi olduğunu söyledi.
"Söz konusu yatırımların tamamlanması ile 40 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santralin bir yıllık enerji üretimi kadar enerji tasarrufu sağlamış olacağız" diyen Özdemir, enerji verimliliği yatırımlarında kısa zamanda global ve iç pazarda güçlü bir pozisyon alacaklarını kaydetti.
Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün çimento sektöründe içeride ve dışarıdaki rekabet şartlarına baktığımızda, önümüzdeki dönemde enerji verimliliğinin maliyetler açısından ne kadar önemli olduğu aşikardır. Bu nedenledir ki; biz Limak Çimento Grubu olarak tesislerimizde enerji verimliliğine ve çevre duyarlılığına katkı sağlayacak yatırımlarımızı öncelik olarak belirlemiş durumdayız. Özellikle Ergani Fabrikamızdan başlatacağımız döner fırınlardan çıkan atık ısıların geri kazanımı projeleri ana yatırım alanlarımız olacaktır. Türkiye’deki tüm çimento fabrikalarına, döner fırınlardan çıkan atık ısıların geri kazanımı gerçekleştirilirse, yılda 1.2 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanacaktır. Bu da yıllık 100 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının azalması anlamına geliyor." Limak’ın söz konusu kredi ile fabrikalarında enerji verimliliği, çevresel projeler ve alternatif kaynakların kullanımına yönelik yatırımlarına devam edeceğini söyleyen Özdemir, "Böylece global ve iç pazarda kısa zamanda güçlü bir pozisyon almış olacağız" dedi.
Siirt, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Bitlis, Derik, Ankara, Balıkesir, Trakya ve İstanbul Ambarlı’da faaliyet gösteren 10 çimento fabrikasının yanı sıra 12 hazır beton tesisini de bünyesinde bulunduran Limak Çimento’nun şu anda Türkiye’nin üçüncü büyük çimento grubu olduğunu açıklayan Nihat Özdemir, sektöre 2000 yılında Siirt Kurtalan Çimento ile adım . attıklarını hatırlatarak, Limak Çimento Grubu’nun batıda Trakya’dan doğuda Kurtalan’a kadar oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış olduğuna dikkat çekti.
Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Genel Müdürü Vekili Metin Metin Pehlivan ise imza töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Yapılan işlem başarılı bir kalkınma bankacılığı uygulaması olup, bankamızın bu ölçekteki üçüncü projesidir. Enerji verimliliği projelerinde uzun vadeli uygun kaynak projenin borç ödeme gücü açısından çok önemlidir. Bu çerçevede sağlayacağı m ı z kaynaklar ölçüsünde bu alana plasman yapmaya devam edeceğiz." dedi. Pehlivan, 2012 yılında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları için 600 milyon lira civarında yeni kredi sağlamayı hedeflediklerini bildirdi. Törene katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin ciddi anlamda enerjide dışa bağımlı olduğuna vurgu yaparak, 65 milyar dolarlık cari açığın 54 milyar dolarının enerjiden kaynaklı olduğunu hatırlattı. En ucuz enerjinin verimli kullanılan enerji olduğunu ifade eden Yılmaz, büyük firmaların Limak gibi doğu ve güneydoğuya yatırım yapmalarını istedi.
Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Limak’ın kendi kendini finanse eden bir yapı geliştirdiğini, ithal enerji bağımlısı olan ülkeler için bu tür yatırımların önemli olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, Türkiye’nin 2023 hedefinin yüzde 20 enerji tasarrufu sağlamak olduğunu kaydetti.