Dünyanın önde gelen müteahhit firmaları arasında, Enka, Tekfen, Alarko, Nurol, Doğuş ve Limak gibi 14 Türk şirketi de bulunuyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, listeye daha çok firmanın girebileceğini söyledi
Dünyanın önde gelen 225 inşaat-taahhüt firması arasında, 14 Türk firması da bulunuyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, her yıl Engineering News Record (ENR) dergisi tarafından bir önceki yıl performansı esas alınarak yapılan değerlendirme sonucunda, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firmasının isimlerinin yayımlandığını anlattı.
75 milyar $’lık iş
2005’de yayımlanmış olan listeye göre bunlar arasında 14 Türk firmasının yer aldığına dikkati çeken Eren, "Yaptıkları işler hakkında düzenli bilgi akışı sağlamaları halinde, listeye 14’ten daha fazla sayıda TMB üyesi girebililir" dedi.
Eren, Türk müteahhitlerinin bugüne kadar yurtdışında üstlendikleri toplam iş hacminin 75 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Halen TMB üyesi 138 firmadan 82’sinin yurtdışında iş yaptığını belirten Eren, şunları kaydetti: "2005’te yurtdışında alınan iş tutarı 9.3 milyar dolardır.
Bu performans 2004’teki 5.8 milyar dolarlık iş hacminde yüzde 60 oranında artış kaydedildiğini ortaya koyuyor. 2004 yılında dış müteahhitlik hizmetleri aracılığı ile ülkeye 724 milyon dolar döviz girdi. 2005’in ilk 11 ayında ise bu meblağ 775 milyon dolar oldu. İşçi ücretleri nedeniyle ülkeye giren döviz bu meblağa dahil değildir."
’Yatırım yapılamıyor’
Eren, Türkiye’de kamunun kaynak kıtlığı nedeniyle yatırım yapamaz duruma geldiğini dile getirerek, şunları söyledi: "Yurtdışında iş yapan müteahhitler başkalarının yatırım bütçesinden istihdam yaratmaktadır. Yapılan bir araştırmada, TMB üyelerinden sadece 5 firmanın yurtdışı şantiyelerinde çalıştırdığı Türk işçi sayısının 28 bin 823 olduğu görüldü. Yurtiçinde bir kişilik istihdam yaratmak için gereken kaynağın 128 bin YTL olduğu dikkate alındığında, 28 bin 823 kişilik istihdamı yaratabilmek için yapılması gereken yatırım tutarı Türkiye’nin 2005 yatırım bütçesinin üçte biri kadardır."
İşsizliğin rekor düzeylerde seyrettiği Türkiye’de, GSYİH’ den yatırıma ancak yüzde 2.5 oranında kaynak ayrıldığını ifade eden Eren, "Hükümetin bu sektörün istihdam potansiyelinin taşıdığı önemi teşhis etmesi ve daha fazla harekete geçirmesi gerektiği açıktır" dedi.