ABN Amro ve Yapı Kredi ile 336 milyon euro proje finansman kredi sözleşmesi imzalayan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme (ISG), Bank Asya’dan da 118 milyon euro tutarında gayri nakdi kredi sağladı.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devralan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (ISG), yeni dış hatlar terminali inşaatı ve işletmesi için toplam 454 milyon euro tutarında proje finansman kredisi sağladı. 454 milyon euro tutarındaki kredi paketi, 336 milyon euro nakdi ve 118 milyon euro gayri nakdi kredilerden oluşuyor. Kredinin nakdi bölümü için ABN Amro Bank ve Yapı Kredi Bankası ortak eş düzenleyici olarak, ilk beş yılı ödemesiz 13.5 yıllık bir finansman sağlarken, kredinin gayri nakdi bölümü ise Bank Asya tarafından karşılandı. 336 milyon euroluk proje finansman kredisi Türkiye’de bugüne kadar verilen en uzun vadeli proje finansmanlarından biri konumunda bulunuyor.
Kredi sözleşmesi için düzenlenen imza törenine ABN AMRO Bank N.V. Yönetim Kurulu Başkanı ve Ülke Müdürü Douglas Kennedy, Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Buket Gereççi, Limak Holding ve ISG Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Limak Holding Yatırım CEO’su ve ISG Yönetim Kurulu Üyesi Murat Dedeoğlu, ISG Yönetim Kurulu Üyesi ve GMR Türkiye CEO’su Cenk Alpsoy ile ISG CEO’su Yetik K. Mert katıldılar.
Türkiye’ye güveniyoruz
İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı projesinin her yönüyle, Türkiye’nin ulaşım ve altyapı sektörlerinde meydana gelen gelişmeler adına bir dönüm noktası teşkil ettiğini ifade eden ABN AMRO Bank N.V. Yönetim Kurulu Başkanı ve Ülke Müdürü Douglas Kennedy, "Bu uzun vadeli ve yüksek miktarlı kredi, bizim Türk ekonomisine ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı konsorsiyum üyelerine olan güven ve bağlılığımızın bir göstergesi" dedi.
Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, dünyanın gerek ticari gerekse de kültürel anlamda en önemli mega kentlerinden biri olan İstanbul’un, her geçen gün artan yolcu yükünü büyük ölçüde rahatlatacak bu projenin içinde yer almış olmaktan mutululuk duyduklarını söyledi. Yapı Kredi olarak özelleştirme ve her türlü satın alma projelerini son iki yıldır yoğun bir şekilde finanse ettiklerini belirten Bayazıt, Yapı Kredi’nin güçlü sermayesi ve hissedarı UniCredit Grubu’na bağlı bankalar ile işbirliği neticesinde benzer büyük projelerin finansmanında olmaya devam edeceklerini kaydetti.
ISG CEO’su Yetik K. Mert ise sağlanan kredinin, İstanbul’un potansiyeline ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın geleceğine duyulan uluslararası güvenin bir sonucu olduğunu söyledi. Mert, "Özellikle global finansal piyasalarda yaşanan tüm gelişmelere rağmen bu büyüklükte bir kredi paketinin, operasyonu devir aldığımız tarihten sonra iki aydan kısa bir süre içerisinde imzalayabilmemiz ayrıca bizler için gurur verici" dedi.
Kapasite 25 milyona çıkacak
Limak Holding, Hindistan’ın önde gelen alt yapı gruplarından GMR Infrastructure ve 1991 yılından bu yana havalimanı işletmeciği yapan Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığında kurulan ISG, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın mevcut ve yeni inşa edilen terminallerinin yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonlarını ve havalimanı oteli ile CIP-VIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkına sahip bulunuyor. Havalimanının yıllık yolcu kapasitesini toplamda 25 milyona çıkaracak olan yeni terminal ve eklerinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Havalimanındaki yeni birimlerin 29 Ekim 2009’da hizmete alınması planlanıyor.