Limak’a İş Bankası ve Yapı Kredi tarafından verilen 350 milyon dolarlık kredide imzalar atıldı. Kredi Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralinin (HES) yapımında kullanılacak. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, projeyi 3 yıl gibi "çok kısa bir sürede" tamamlayarak, Türkiye tarihinde en hızlı yapım hızı rekoru kıracaklarını belirtti. Özdemir, törende yaptığı konuşmada, "Global krize rağmen bu proje için İş Bankası ve Yapı Kredi’den 350 milyon dolarlık krediyi uygun koşullarda sağladık. Projeye tamamen öz sermaye ile başladık. Kredi başvurusu yaptığımızda dünyada kıyametler kopuyordu. Bu nedenle de krediyi aldığımızı en yakınlarımıza bile utancımızdan söylemedik. Bugüne kadar sakladık" diye konuştu. Nihat Özdemir, portföylerindeki 12 adet santral projesinin tamamlanmasıyla bin 200 megavatlık kurulu güce ulaşacaklarını, yaklaşık 4.3 milyar kilovat saatlik yıllık elektrik üretim ile hidroelektrikte Türkiye’nin en büyük 3 grubundan biri’ olmayı hedeflediklerini söyledi. Özdemir, bu kapsamda mutlaka bir elektrik dağıtım bölgesine sahip olmak istediklerini de kaydetti.
Bankaların önceliği enerji
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yenilenebilir kaynaklı enerji projeleri başta olmak üzere enerji projelerinin iş Bankası’nın birinci önceliği olduğunu söyledi, Özince, "Şu anda İ? Bankası’nın toplam 17 adet proje finansmanı var ve yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolarlık bir fon kullandırdı. 6 ay içerisinde 1 milyar 650 milyon dolara çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Validen ’açılım mesajı’
Tören esnasında Siirt’teki baraj inşaatına canlı yayın yapıldı. Yayına katılan Siirt Valisi Necati Şentürk, baraj hakkında bilgi verirken hükümetin ’Kürt açılımı’ konusuna da değindi. Vali Şentürk, "insanlara aş, ekmek, iş sağlarsanız, inanıyorum ki en büyük açılım bu olacaktır. Böyle bir açılımla diğer sorunlar da halledilecektir" diye konuştu.
Santralin özellikleri
466 milyon dolarlık yatırımla kurulacak
Siirt ve bölge ekonomisine 3 yıllık inşaat süresince 50 milyon dolar kazandıracak
267 megavatlık kurulu güce sahip olacak
Projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 1 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimi gerçekleştirilecek
2008 yılı başında başlanılan proje 3 yılda tamamlanacak
Elektromekanik teçhizat işini Avusturyalı Andritz Hydro sağlayacak 2009 Kasımında da teçhizatın montajına başlanacak
İnşaatında 2 bin kişiye doğrudan 10 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak.
Açıkalın: Sosyal ve ekonomik gelişmeye de katkısı olacak
Yapı Kredi Bankası (YKB) Genel Müdürü Faik Açıkalın da, projenin Güneydoğu Anadolu bölgesinde sadece enerji arzına değil sosyal ve ekonomik gelişmeye de katkı sağlayacağını belirtti. YKB olarak yüzde 85’i yenilenebilir, yüzde 15’i termik santrali olmak üzere 3 bin 500 megavat kurulu güçte enerji finansmanında yer aldıklarını belirten Açıkalın, bunun değerinin 2.5 milyar dolar olduğunu kaydetti. Bu projenin bölgedeki en büyük özel sektör enerji yatırımlarından birisi olacağını belirten Açıkalın, "Ürettiği elektrikten daha önemlisi 2 bin kişiye istihdam, 10 kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak olmasıdır" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen ise, sektöre bundan sonra da yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanmak için gereken desteği vereceklerini söyledi.