İSTANBUL Sabiha Gökçen Havalimanının yeni terminal binası ve ek binaları, planlanan tarihten 1 yıl önce açıldı. Binanın 18 ayda tamamlanmasının bir dünya rekoru olduğunu belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "2012’de ikinci pist bitince yolcu kapasitesi 25 milyon yolcuya ulaşacak. Kapasite 50 milyon yolcuya da rahatlıkla çıkabilir" dedi.
TÜRKİYE, Malezya ve Hindistanlı şirketlerin ortaklığında kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş (İSG), inşatına 3 Mayıs’ta başlanan yeni terminal binası ve eklerini hedeflenen süreden 1 yıl önce tamamlayarak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle açtı. "İhalede verdiğiniz fiyatın (KDV’si ile birlikte 2 milyar 280 milyon Euro) mantıklı olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna cevap veren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Biz o gün (Temmuz 2007) teklif verdiğimizde havalimanının 4 milyon yolcusu vardı. 2 seneye yakın bir süre geçti. Yolcu kapasitesi 6. 1 milyon ulaşmış vaziyette. Bu projenin süresi 30 aydı. 18 ayda bitireceğimizi taahhüt ettik. Acaba yapabilir miydik? Büyük endişemiz vardı. Bugün bir dünya rekoru hızıyla 1 yıl önce bitirdik. 2010 yılında 8.5 milyon yolcuya ulaşacağımız gözüküyor. Bugüne kadar hiçbir kötü duruma girmedik" dedi.
9 Kasım’da dış hat açılıyor.
Havalimanına 2 bin metreye yakın bir yer ilave ettiklerini belirten Nihat Özdemir, sözlerine şöyle devam etti: "9 Kasım’dan itibaren THY’nin Dış Hat seferleri başladığı gün uluslararası bir havalimanı olacağız. Önümüzdeki dönemde ikinci bir pist gerekliliği var. Savunma Sanayi Müsteşarlığı da aynı fikirde. İkinci pist yapılması için start verildi. Kamulaştırma planı yapılmakta. 2012’de pist bitirilmiş olacak. Böylece hedefimiz olan 25 milyon yolcuya ulaşmış olacağız. Bu meydan 50 milyon yolcu kapasitesine kolaylıkla çıkabilir."
Gelecek Sabiha Gökçen’de
Hintli ortak GMR Infrastructure’un Yönetim Kurulu Başkanı G.M. Rao, "Önümüzdeki yıl yolcu sayısında yüzde 15 artış bekliyoruz. Atatürk Havalimanı çok yüklü. Gelecek Sabiha Gökçen’de" dedi. Malezyalı ortak Tan Sri Datuk Dr. Aris Bin t Othman da, "Malezya ve Türkiye müthiş potansiyeli olan iki ülke. Her ülkeden uçuşların artması makul olur. Malezya Havayolları haftada 3 kez Türkiye’ye uçmaya karar verdi" diye konuştu. Bu arada Türkiye’de iş yapmanın ayrıcalık olduğunu belirten G.M. Rao, "Üç el bir araya gelerek rekor kırdı. Türkiye’de başta enerji olmak üzere diğer konularda da yatırım yapmak istiyoruz" mesajı verdi.