ULUDAĞ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım şirketlerinin devrinde 5 bankanın kullandırdığı kredi, Euromoney Project Finance tarafından ’Avrupa’da yılın finansmanı’ ödülünü kazandı. Limak, Cengiz ve Kolin konsorsiyumu, kullandıkları krediyi ’gece rahat uyuyabileceğimiz şartlarda’ diye tanımladı.
Güç birliğini daha önce becerebilsek Türk Telekom ihalesini bile kazanırdık TÜRK özel sektöründe maalesef ’Küçük olsun benim olsun’ mantığı var. Bu mantık daha yeni yeni kırılıyor. İkili üçlü konsorsiyumlar son dönemde yapılan ihalelerde daha sık karşımıza çıkmaya başladı. Ancak 3-5 yıl önce bu tür konsorsiyumlar çok fazla değildi.
Türk Telekom ihalesini hatırlıyorum. Koç ile Sabancı güçbirliği yapacaktı. Bir araya gelmişlerdi. Ancak ne olduysa ne yaşandıysa bu ikili ihaleden önce yollarını ayırdı. Türk Telekom tek tek Türk şirketlerinin boyunu aşan bir ihaleye dönüştü ve ihalede de zaten yabancılar çekişti. Sonuçta Lübnanlı Hariri Ailesi Türk Telekom’un sahibi oldu.
Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım projelerinde güç birliği yapan Limak Holding, Cengiz Holding ve Kolin İnşaat, biraraya gelmenin tabiri caiz ise Voltran’ı oluşturmanın yarattığı sinerjiyi görmüşler. Görmüşler görmesine de pişmanlık da yaşıyorlar. Bu pişmanlığı Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in şu sözleri çok iyi özetliyor: - Eskiden yerli ortaklar biraraya gelemezdik. Şimdi biraraya gelmenin ne kadar önemli olduğunu gördük Eğer biz bu kafaya çok daha önce ulaşabilmiş olsaydık, Türk Telekom’a da Petkim’e de girip çok daha rekabetçi fiyatlar verirdik ve hatta onların sahibi olurduk Bu noktada söze Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat özdemir giriyor: - Biz üçlü olarak girdik ve Uludağ’da 940 milyon dolara çıkabildik Şayet tek başımıza girseydik büyük ihtimalle 700 milyon dolardan yukan çıkabilmeyi göze alamazdık Ancak üçlü grubun oluşturduğu manevi güç birliği bizim 240 milyon dolar daha fazla yermemizi sağladı. İyi yarışma oldu. Şimdi dönüp baktığımızda ise iyi ki almışız diyoruz. Nihat özdemir ekliyor: -Yakın gelecekte elektrik üretim ihaleleri başlıyor. îlk olarak Hamitabat için ihale süreci başlayacak Bu ihalelere de Limak-Cengiz-Kolin ortaklığıyla girebiliriz. Mehmet Cengiz ihalelere Türk şirketlerinin güç birliği yaparak girmesinin bir başka faydasına dikkat çekti: -Türk firmalar birleşip ihalelere gjrmesek yabancılar Hazine’ye toplamda 16.5 milyar dolar gelir sağlayan bu ihaleleri korkarım 6-7 milyar dolara alıp giderlerdi.
EPDK’ya göre artık bu üçlü kan kardeşi
BİRBİRLERİ ile kavgalı olan Mehmet ve Cemil Kazana kardeşlerin durumunu hatırlayalım. Mehmet Kazana, ortağı Mehmet Emin Karamehmet ile elektrik dağıtım ihalelerinde fırtına gibi eserken, Rekabet Kurulu, kavgalı kardeş Aksa’ nın pazar payını da dikkate alarak, "Durun siz kardeşsiniz, son aldığınız 3 bölgeden birinden vazgeçeceksiniz zira toplam pazar payınız yüzde 31.5’e geliyor" dedi. EPDK da bu karara uyacak’
Meram’dan etkileniyorlar
Rekabet Kurulu iki kavgalı kardeşin pazar paylarını bir potada değerlendirdi. Beklenmedik hesaplan bozan bir gelişme oldu. Bu hesabm diğer dağıtım bölgesini alanlar için de hassas bir şekilde yapıldığı anlaşılıyor. Uludağ ve Çamlıbel’de Limak ve Kolin ile konsorsiyum yapan Cengiz Holding’in Meram Elektrik’te ise Alarko ile ortaklığı var. Bu bölgede Limak ve Kolin yok ancak Uludağ ve Çamlıbel’de Cengiz’le ortak olduklan için artık kardeş sayılıyorlar. Yani Uludağ’ın yüzde 9.09’luk pazar payı, ÇamJıbel’in yüzde 2.18’lik pazar payı Meram’ın pazar payına ekleniyor.
Boyabat projesi de en iyiler arasına girdi
EUROMONEY Project Finance’in 2010’daki 30’u aşkın "En İyi Proje Finansmanı" ödülünü Türkiye’den alan bir başka proje de Boyabat Hidroelektrik Santralı finansmanı oldu. 1.2 milyar dolarlık yatırım için 750 milyon dolar kredi kullanan Doğan Holding-Doğuş Holding-Unit konsorsiyumuna finansmanı Garanti, Yapı Kredi, TSKB ve İş Bankası sağladı.
Tek bir ödül, sahnede 23 kişi
Kriz yıllarında oldukça sönük geçen Euromoney toplantılarının bu yıl coşku dozajının arttığı da dikkat çekti. Törende bazı ödüller verilirken sahneye ödül almak üzere neredeyse salonun yarısının doluştuğunu görmek de ilginç manzaralar oluşturdu, öyle ki bazen sahne ödül alanları taşımakta zorlandı.
Limak Yatırım CEO’su Murat Dedeoğlu durumu şöyle açıkladı: "Proje finansmanı ödülleri, bankaların diğer alanlarda aldığı ödüllerden farklıdır. Burada olayın birkaç tarafı var. Krediyi kullananlar, verenler, hep birlikte ödüle layık görülüyor. Avukatlar da sahneye çıkıyor."
Limak Yatırım, Cengiz Holding ve Kolin İnşaat biraraya gelerek Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım şirketlerini devralmışlardı. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’nın elektriğini dağıtan Uludağ’da 940, Sivas, Tokat ve Yozgat’ı kapsayan Çamlıbel’de ise 258.5 milyon dolarlık bir fiyat ortaya çıkmıştı. Bu iki dağıtım şirketinin 12 milyar dolarlık finansmanını Garanti Bankası, İş Bankası, TSKB, Vakfbank ve Halkbanktan oluşan 5’li konsorsiyum sağladı. Bu finansman da Euromoney Project Finance tarafindan Avrupa’da yılın proje finansmanı ödülünü aldı.
Euromoney’in ödül töreni 9 Şubat’ta Londra’da yapıldı. Tören öncesi Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ve CEO Murat Dedeoğlu ile bir öğlen yemeğinde buluştuk.
Ebru özdemir, akşam ödüllendirilecek krediyi ’Gece rahat uyuyabileceğimiz şartlara sahip bir kredi oldu. Şirketleri devraldıktan sonra, verimliliği artırıp, gerekli yatırımı da yapaktan sonra ödemede zorlanacağımızı sanmıyorum’ diye tarif etti.
Bu arada, aynı masada yer alan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’e de bir göndermede bulunarak, ’Mehmet Bey’in kılıkırk yaran pazarlıkçı özelliği de aldığımız kredinin şartlarının bizim için çok iyi olmasında büyük katkı sağladı’ dedi. Nihat Özdemir ekledi: -Kredi için oluşturulan plan, her türlü aksamayı dikkate alan bir sistem üzerine oturtuldu.
Nihat özdemir ödülle ilgili değerlendirme yaparken de, "İşbirliğimizin verdiği güven ve uyumla projenin finansman uygulamasında çok önemli bir basan öyküsüne imza attığımıza inanıyoruz. Bunun uluslararası bir platform tarafindan da takdir edilmesi hepimizi çok cesaretlendiren ve gelecek projeler için azmimizi artıran bir gelişme" diye konuştu.
Özdemir, gece rahat uyutan kredinin şartlarını da şöyle anlattı:
-12 milyar doları bankalarımız bize 2 yılı ödemesiz, 12 yıl vadeyle kullandırdı. Nihat Özdemir kredinin çok iyi şartlarda alınmasında Uludağ ve Çamlıbel’in düşük kayıp kaçak oranının da etkili olduğunu vurguladı ve şu rakamlaır verdi: - İki projenin yıllık cirosu 22 milyar TL’yi buluyor. Bu bölgelerin işletme hakkı 26 yıl boyunca bizde olacak Uludağ’ın toplam pazarı ’ 13 milyar kilowatsaati buluyor. Ancak sahip olduğumuz bölgede elektrik talebi yüzde 10 ile Türkiye ortalamasının üzerinde artıyor. Ayrıca en önemli nokta da Uludağ’ın 21 dağıtım bölgesi arasında en düşük kayıp kaçak oranına sahip olması. İki dağıtım bölgesinin ortalama kayıp kaçak oranı yüzde 7,2. Yemekten sonra akşam Euromoney’nin ’2010’un Proje Finansmanları" ödül törenine katıldık. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz de ödül töreninde Limak-Cengiz-Kolin üçlüsü ile onlara destek veren 5 bankanın temsilcilerini yalnız bırakmadı.