Çimentoda ’Set’i alıp ilk 3’e giren Limak 300 milyon dolarlık yatırımla büyüyecek.
Limak Holding’in Başkanı Nihat Özdemir, bu yıl 6.5 milyon ton çimento, 1 milyon 750 bin metreküp hazır beton satmayı hedeflediklerini belirterek, “Hedefimize ulaşacağız. Şu anda sıfır stokla çalışıyoruz. 3 yıl içinde 300 milyon dolar yatırımla çimentoda 8.5 milyon ton, klinkerde 6.5 milyon tona ulaşacağız. Geçen yıl 25 milyon dolarlık ihracat yapık. Yatırımlarımız bittiğinde bu rakam 50 milyon dolar olacak” dedi.
Nisan ayında Set Çimento’yu satın alarak Türkiye’nin en büyük üçüncü çimento üreticisi olan Limak Çimento Grubu, 3 yılda 300 milyon dolar yatırım yapacak. Ergani Çimento Fabrikası’nda 10 milyon dolara mal olan filtrasyon sisteminin devreye girmesiyle ilgili düzenlenen törende konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2011 yılı sonunda 6.5 milyon ton çimento ve 1 milyon 750 bin metreküp hazır beton satışı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu hedefimize ulaşmakta zorlanmayacağız. Şu anda sıfır stokla çalışıyoruz. 3 yılda 300 milyon dolarlık yatırımla çimentoda 8.5 milyon ton, klinkerde 6.5 milyon tona ulaşacağız. Bunun yüzde 30’unu ihraç edeceğiz. Geçen yıl 25 milyon dolarlık ihracat yapık. Yatırımlarımız bittiğinde bu rakam 50 milyon dolar olacak” dedi.
Afyon’a talibiz
İtalyan çimento devi İtalcementi Grup bünyesinde yer alan Ciment Français’e ait Set Grup Holding ve iştiraklerini 290 milyon euroya alarak Türkiye’nin 2011 yılı ilk 6 ayındaki en büyük 10 birleşme-satın alma işleminden birini gerçekleştirdiklerini kaydeden Özdemir, çimento grubunun bu yıl ki ciro hedefinin 770-800 milyon TL olduğunu belirtti. İSO 500’de satın alma öncesi cirolarıyla 130’uncu sırada yer aldıklarını, bu ciro hedefiyle ilk 100’e gireceklerini anlatan Özdemir, Ergani’de yüzde 100 kapasite artışına gideceklerini, yıllık çimento üretimini 1 milyon tondan 2 milyon tona, klinker kapasitesini de 2 katına çıkaracaklarını vurguladı. 2 yıl içinde 100 milyon dolar yatırım yapacakları Ergani’de klinker’de sıfır stokla çalıştıklarını belirten Özdemir, şöyle konuştu: “Ergani’de kapasite artışıyla 70-80 kişi daha işe alacağız. Ayrıca Kurtalan Çimento fabrikasında da kapasitemizi 2.200 ton/günden 4.500 ton/güne, Gaziantep çimento fabrikasında 1.500 ton/günden, 1.750 ton/güne çıkaracağız. Balıkesir Çimento fabrikasını 1200 ton/gün den 2500 ton/güne, Kırklareli-Pınarhisar fabrikasını 1.800 ton/günden 2.500 ton/güne çıkarıyoruz.” Özdemir, Afyon Çimento ile ilgilendiklerini de kaydetti.
Limak Çimento Genel Koordinatörü Gültekin Aksüyek ise Set şirketlerinin alımından sonra hazır betona girdiklerini ifade ederek, “2012’de özellikle İstanbul ve Ankara’da büyümeyi hedefliyoruz. 12 tesisimiz var. Bu sayıyı 12 milyon dolar yatırımla 18’e çıkaracağız” dedi.
Suriye’ye satışımız düşmedi
ÇİMENTO sektörünün bölgede kriz anında bile büyüdüğüne dikkat çeken Nihat Özdemir, bunun nedenlerini şöyle sıraladı: “Bunda devletin altyapı yatırımları etkili oldu. İkinci neden nüfus artışı nedeniyle konut ihtiyacının artması. Özel sektörün HES yatırımları ise üçüncü sırada geliyor” dedi. Suriye ve Irak bölgesinin global krizden hiçbir şekilde etkilenmediğini belirten Özdemir, “Önümüzdeki yıllarda da bu bölgedeki büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Suriye’ye günlük çimento satışımızda bir gerileme yok. Arap Baharı’ndan etkilenme olmadı, satışlar devam ediyor. Irak ise artarak çimento talebinde bulunuyor. Kuzey Irak’ta çok büyük miktarda inşaat yatırımları var” diye konuştu.
10 milyon dolar yatırımla atık miktarı 8 mg’a indi
ERGANİ’DE Danimarkalı FLS firması tarafından 10 milyon dolarlık yatırımla kurulan torbalı baca sistemi sayesinde metreküp başına 8 miligrama kadar indirdiklerini belirten Nihat Özdemir, yasal olarak öngörülen sınırın ise 120 miligram olduğunu ifade etti. Fabrika sahasında ağaç ekilmedik yer bırakmadıklarını belirten Özdemir, “Burayı TMSF’den aldığımızda içeri girilecek gibi değildi. Çevreye çok saygılı bir fabrika haline getirdik. Şimdi Erganililer toz çıkmıyor diye fabrikanın çalışmadığını sanıyor ve ’Bizi kandırıyorsunuz’ diyerek gelip kontrol ediyor” dedi.
Limak Çimento Genel Koordinatörü Gültekin Aksüyek de bu yatırımla atmosfere atılan toz miktarını yasal sınır olan 120 miligramdan 10 miligramın altına düşürdüklerini kaydederek, fabrikayı devraldıkları 2006 yılından bu yana 12 bin ağaç diktiklerini ifade etti.