Dünyanın en büyük havalimanı olacak Yeni İstanbul Havalimanı’nın ilk etabı için 4.6 milyar euroluk kredi finansman anlaşması imzalandı. Proje bittiğinde istanbul dünyanın aktarma merkezi olacak.
300 MİLYARLIK TAAHHÜT
FİNANSMAN töreninde konuşan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın gücünü Türkiye ekonomisinden alan bankacılık sektörünün, proje finansmanındaki toplam taahhütlerinin, bu projeyle 300 milyarTL’ye yaklaştığını vurguladı, İstanbul Yeni Havalimanı Projesi’nin Türkiye ve bölge coğrafyası için büyük önem arz ettiğini vurgulayan Aydın Türk müteahhitlerin bir eseri olacak bu dev projenin finansal paydaşı olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını kaydetti.
Yıllık 150 milyon yolcuya hizmet verecek Yeni İstanbul Havalimanı namı diğer 3.Havalimanı nın kredi finansman anlaşması düzenlenen bir törenle imzalandı. İstanbul Yeni Havalimanı’nın 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’ncu kurulan İGA ile Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank arasmda 16 yıl vadeli toplam 4,6 milyar euroluk kredi anlaşmasına imza atıldı. Kredi anlaşması ilk kez Türk hukukuna uygun olarak gerçekleştirildi. Cengız-Limak-Kolin-Kalyoncu-Mapa Konsorsiyumu, İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013’te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22 milyar 152 milyon euro artı KDV teklif ederek kazanmıştı.
HANGİ BANKADAN NE KADAR?
İhalesi Mayıs 2013’te gerçekleşen Türkiye’nin en büyük altyapı projesi 3. Havalimanı’nın ilk etabı için gerekli olan kredi miktarı 4.6 milyar euro. Kredi anlaşmasında 3’ü kamu ve 3’ü de özel olmak üzere toplam 6 Türk bankası yer aldı. Kamumun payına düşen 3.5 milyar euroluk dilimde de aslan payını Ziraat Bankası verecek. Ziraat Bankası’nın 1.5 milyar euro. Halkbank ve Vakıfbank’ın da 1’er milyar euro ile katılacağı finansmanda kalan kısım yüklenici şirket ile bu defa özel bankalar tarafından sağlanacak. Özel bankalar tarafında da aslan payını DenizBank verecek. DenizBank 500 milyon euro. Garanti ve Finansbank 300’er milyon euro verecek.
BİTİNCE BÖYLE OLACAK
• İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon metrekare alanda yükselecek havalimanı 6 ayrı pistten oluşacak.
• 150 havayolu şirketinin 350’den fazla destinasyona uçuş yapacağı havalimanı, doğrudan 100 bin kişiye, yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayacak.
• İstanbul’u dünyanın havacılık merkezi yapacak proje önemli havacılık merkezlerinden biri haline getirecek proje Türk ekonomisine 26.1 milyar euro+KDV gelir sağlayacak.
YATIRIM 10 MİLYAR EURO
"HAVALİMANINI 2018 yılının ilk çeyreğinde işletmeye açmayı hedefliyoruz" diyen Özdemir şöyle devam etti: "işletmeye açtığımız tarihten itibaren yılda KDV dahil 1 milyar 46 milyon euro olmak üzere 25 yılın sonunda KDV dahil 26 milyar 140 milyon euroyu devlet bütçesine kazandıracağız. 10 milyar euronun üzerinde de yatırım yaparak tüm fazları tamamlamış olacağız."
KAPASİTE 150 MİLYON
2018 yılının ilk çeyreğinde açılması hedeflenen yeni havalimanının ilk aşamada 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olması planlanırken nihayetinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon metrekare alan üzerine yapılıyor.
Hazine garantisiz Türk hukukuna göre
LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de konuşmasında bu ölçekte bir projede ilk kez Türk hukukukun geçerli olacağını vurgularken Cumhuriyet tarihinin altyapı yatırımlarında en büyük proje finansman kredisinin, Hazine garantisi olmadan sağlandığını hatırlattı. Havalimanı inşaatının, 76 milyon metrekare büyüklüğünde alana yayıldığını ve inşatta bugün 8 bin kişinin çalıştığını, bu sayının her geçen gün arttığını aktaran Özdemir, şunları kaydetti:
1.700 KAMYON ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR
"Proje tamamlandığında doğrudan 100 bin, yan sektörlerle yüz binlerce kişiye istihdam sağlayacağız. Bugün Türkiye’nin en büyük makine parkına sahibiz, inşaatımızda 800 adet yüksek kapasiteli iş makinası ve 1.700 adet yüksek tonajlı kamyon aralıksız çalışıyor. Özdemir, istanbul Yeni Havalimanı’nın, tüm fazları tamamlandığında yıllık yaklaşık 200 milyon yolcu kapasitesine ve 6 piste sahip olacağını belirterek, ayrıca 150’den fazla havayolu şirketine de ev sahipliği yapacağını dile getirdi.
İŞADAMLARI DA TÖRENE AKIN ETTİ
ISTANBULYeni Havalimanı Proje Finansmanı imza Töreni, dünyanın en büyük havalimanını anlatan tanıtım filmiyle başladı. Programa, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı KadirTopbaş, AK Parti istanbul il Başkanı SelimTemurci, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türkmedya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda iş adamı katıldı, imza töreninin ardından, Erdoğan tarafından finansman kredisi sağlayan bankaların üst düzey yöneticilerine, üstlenici firma yetkilileri tarafından da Erdoğan ve Davutoğlu’na üçüncü havalimanının maketi hediye edildi.