Limak Vakfı, Boğaziçi Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyeleri ve öğrencileri arasında ortak araştırma projeleri yapılması hedefiyle oluşturulan MISTI (MIT Science and Technology Initiatives) - Boğaziçi uluslararası araştırma, eğitim ve destek programına 3 yıl süreyle mali destek verecek. Hedef, Türkiye’nin araştırma altyapısına katkı sağlamak ve yeni projelerin oluşmasında öncü olmak.
Boğaziçi Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) arasında ortak araştırma projelerinin yapılması amacıyla oluşturulan ‘Çekirdek Fonu’ ortaklığı Limak Vakfı tarafından üç yıl süreyle mali olarak desteklenecek. MISTI-Boğaziçi Çekirdek Fonu, MIT’in uluslararası akademik işbirliği programlarının amiral gemisi konumunda olan MISTI kapsamında 2016 yılında kuruldu. Bu program sayesinde MIT ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri arasında ortak araştırma projeleri yapılması ve Türkiye’nin araştırma altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Limak Holding tarafından toplumun genç ve dinamik potansiyelini nitelikli insan gücüne dönüştürmek amacıyla kurulan Limak Vakfı, MISTI-Boğaziçi Programı’na her yıl 100 bin Dolar fon sağlayacak. 3 yıl boyunca sağlanacak toplam 300 bin Dolarlık fon aracılığıyla Türkiye’de yeni araştırmacılara destek sunulurken, dünya çapında ses getirecek, insanlığa hizmet edecek yeni araştırmaların da ortaya çıkması amaçlanıyor.
Programa başvurmak isteyen MIT ve Boğaziçi öğretim üyeleri, her yıl Eylül ayına kadar ortak proje önerilerini değerlendirmeye sunuyorlar. Öneriler ortak bir akademik komite tarafından değerlendirilerek, kazanan projeler her yıl Aralık ayında açıklanıyor. MIT ve Boğaziçi ekipleri birbirlerinin araştırma alanlarını dengeli bir biçimde tamamlarken öğrencilerin katılımı özendiriliyor ve yeni proje önerileri özellikle teşvik ediliyor.
İLK PROJE DEPREMLE İLGİLİ
2016 yılı çağrı döneminde başvuran projelerden MIT İnşaat Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Oral Büyüköztürk ve Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Cem Yalçın’ın “Sarsma Masası Deneyleri ile Tek Serbestlik Dereceli Sistemlerin Enerji Bazlı Yapısal Analizi” başlıklı projesi MISTI-Boğaziçi programı kapsamında desteklenmek üzere seçilen ilk proje oldu. Proje ekibinde MIT ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri de yer alıyor. Bu proje ile binalar depreme karşı daha güvenli bir şekilde tasarlanabilecek.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, “Dünyanın en öncü teknik üniversitelerinden olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile üstün performansıyla bugün Türkiye’nin ve dünyanın en seçkin akademik kurumlarının başında gelen BoğaziçiÜniversitesi arasında ‘Çekirdek Fonlar’ başlığı altında kurulan akademik ortaklıktan büyük heyecan duyduklarını belirtti.
Prof. Özkan, Türkiye’de güçlü araştırma altyapısına sahip Boğaziçi Üniversitesi’nin söz konusu akademik işbirliğinin getireceği kazanımlar sayesinde etkisini küresel seviyede daha da yaygınlaştıracağının altını çizdi.
Proje destekçisi Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ise Boğaziçi Üniversitesi ve MIT arasındaki bu değerli işbirliğini destekliyor olmaktan duydukları mutluluğu belirtti.
Özdemir şöyle konuştu; “Hedefimiz Türkiye’nin araştırma altyapısının güçlendirilmesine destek vermek. Bilginin paylaşılarak değere dönüştüğü; insanların paylaşarak öğrendiği, yeni fikirler geliştirdiği ortamların artmasını sağlamak”. Özdemir ayrıca, iş dünyasının lider şirketlerinden biri olarak, her zaman bu tür değerli projelere destek vereceklerini belirtti.
530 PROJEYE 11.7 MİLYON DOLAR SAĞLANDI, İLK KEZ TÜRKIYE’DE
MISTI, MIT akademik kadrosunun dünyanın farklı ülkelerindeki meslektaşlarıyla küresel işbirlikleri kurmalarına olanak sağlayan bir Çekirdek Fon programı. Program kapsamında bugüne kadar toplam 530 projeye 11.7 milyon dolar kaynak sağlandı. Boğaziçi Üniversitesi ile imzalanan işbirliğiyle Türkiye’den ilk kez bir üniversite MISTI programına dahil edilmiş oldu.
MISTI-Boğaziçi programı kapsamında geliştirilecek olan projelerin MIT ve Boğaziçi katılımcıları arasında dengeli bir katılım gözetmesi, her iki kurumun araştırma alanlarına ve ekiplerine yönelik tamamlayıcı nitelikte olması ve öğrenci katılımına da açık olması amaçlanıyor. İki kurumun araştırmacıları arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve her yıl en az üç projenin finanse edilmesi de hedefler arasında.
Programda öğrencileri bir araya getiren projelere öncelik verilmesi ve böylece
Türkiye’nin araştırma altyapısının güçlendirilmesi de hedefleniyor. Araştırma projeleri sadece fen, mühendislik ve teknoloji alanlarını değil, sosyal ve beşeri bilimleri de kapsıyor.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve araştırmacıları, öğrenci ve mezunları arasında 72 Nobel ödüllü ismin yer aldığı MIT ile bu program kapsamında ortak bir akademik komite kuracak. Program iki üniversite arasındaki akademik iletişimi arttırmakla beraber; araştırma alanlarında uluslararası bakış açılarıyla tamamlayıcılığı artırma imkanı da sunuyor.